En avsiktsförklaring har fått facken att se rött.

Sveriges Radio Ekot var först att rapportera om att fem LO-förbund hoppar av förhandlingarna om las, tidigare har även Pappers ställt sig utanför.

Förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv om las kom till efter januariavtalet där regeringen och C och L skrev in att arbetsrätten ska ”moderniseras”.

Om arbetsmarknadens parter kommer fram till ett förslag går man vidare med det, annars kommer en utredares förslag att bli lag.

Enligt Seko har parterna nu presenterat en avsiktsförklaring där utgångspunkterna för de fortsatta förhandlingarna beskrivs. Och det är innehållet i det dokumentet som fått förbundet att lämna.

– Det går till och med längre än inriktningen i Januariavtalet. Dokumentet öppnar upp hela las till våra medlemmars nackdel. Detta kan vi inte acceptera och därför lämnar vi förhandlingarna, säger Valle Karlsson, ordförande Seko i en skriftlig kommentar.

Han menar att Sekos medlemmar behöver mer trygghet i sina jobb.

– Avsiktsförklaringens inriktning innebär mindre trygghet för våra medlemmar och mer makt åt arbetsgivarna. Detta kommer inte vi att medverka till. Vårt uppdrag är att försvara våra medlemmars intressen, säger Valle Karlsson.  

Även Johan Lindholm, ordförande på Byggnads som även väljer att lämna förhandlingsbordet, är starkt kritisk.

– När politiken tvingar fram förhandlingar får vi ett resultat som är anpassat till Annie Lööfs nyliberala drömmar men som missar byggbranschens verklighet. Förhandlingsresultatet innebär en urholkning av vår anställningstrygghet som vi inte kan acceptera, säger han i ett pressmeddelande.

Svenskt Näringsliv beklagar avhoppen i en skriftlig kommentar till Arbetet.

– Samtidigt blir det märkligt att hoppa av innan det finns något konkret förhandlingsresultat att ta ställning till. Så långt har parterna inte kommit ännu. Omfattningarna av förhandlingarna kan heller knappast komma som en överraskning. De har varit kända sedan allra första början, skriver Mattias Dahl, Svenskt Näringslivs förhandlingschef.

Han uppger dock att ambitionerna från Svenskt Näringslivs håll är att driva förhandlingarna i hamn med både PTK och LO.

Mer info kommer under dagen.