Aldrig förr har så många arbetare sympatiserat med Sverigedemokraterna. Det visar nya siffror från SCB:s partisympatimätning som i dag, tisdag, presenterades nedbrutna på befolkningsgrupper.

Partiet ökar med 7,8 procentenheter bland arbetare, till 27,5 procent. Förändringen är statistiskt säkerställd.

Samtidigt fortsätter Socialdemokraterna att minska i gruppen, från 38,3 procent till 35,5 procent.

Förändringen är inom felmarginalen jämfört med den förra mätningen i maj, men är en nedåtgående trend som håller i sig från mätningen för ett år sedan då partiet samlade 40,8 procent av arbetarväljarna.

S fortsatt störst bland arbetarväljare

Ser man specifikt till LO-medlemmarna, en lite mindre grupp än alla som definieras som arbetare, syns samma trend. Sverigedemokraterna ökar kraftigt och Socialdemokraterna minskar rejält.

I den förra mätningen i maj 2019 var gapet mellan de bägge partierna 18 procentenheter när det gäller LO-medlemmarna. I den nya mätningen har avståndet krympt till 8,2 procentenheter.

SD ökar bland LO-medlemmar

Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande, är besviken över siffrorna. Sedan valet 2018 då organisationen kampanjade för att medlemmarna i LO-förbunden skulle rösta på S har partiet tappat omkring fem procentenheter i gruppen.

– Det som hänt efteråt med allt från lång regeringsbildning och januariavtalet har gjort att många blivit osäkra på om det vi pratade om i valrörelsen kommer att bli verklighet, säger hon.

En av de frågor som ofta dök upp när hon besökte manligt dominerade arbetsplatser var krafttag mot arbetslivskriminaliteten, och i förlängningen arbetskraftsinvandringen. Och det är just bland män S har tappat mest bland LO-väljarna.

– Man ser människor som mer eller mindre sover i sin lastbil eller på golv på arbetsplatsen.  Där hade S en politik i valrörelsen. Jag hoppas att man kommer att ta tag i frågan på arbetsmarknadsdepartementet.

Sett till utvecklingen efter valet. Var januariavtalet rätt väg att gå?

– Jag tycker fortfarande det var rätt väg för att få en Socialdemokratisk ledd regering. Sen finns det jäkligt kniviga frågor i januariavtalet. Det gäller att godbitarna som också finns börjar genomföras. Det gäller pensionerna, det gäller pengar till välfärden.