Två Nobelpris samma år. Akademien i konstant kris efter en internationellt uppmärksammad korruptions- och sexskandal. Och ovanpå det en rejäl debatt om lämpligheten i att ge författaren Peter Handke litteraturpriset, då han anklagas för att förneka folkmordet av bosnier under Jugoslavienkriget.

Något som inte enbart lett till skarp kritik och protester mot Svenska Akademien och dess extrainsatta kommitté utan också till oro för att en kvinna – 2018 års pristagare Olga Tokarczuk – helt ska hamna i skuggan av en man.

PR-mässigt har alltså förutsättningarna för det som brukar vara årets julklappsförfattarskap varit bättre.

Men hur har läsarna reagerat? Och vad har den massiva medieuppmärksamheten kring Handke inneburit för bokförsäljningen?

Anna Austin, kategorichef Böcker på Bokhandelsgruppen (Akademibokhandeln) säger att det faktum att inget pris delades ut förra året och att det i år är två pristagare bidrar till ett ökat intresse för årets pristagare.

Men man räknar, trots det, inte med att ta igen utebliven försäljning från 2018 och bara med en mindre försäljningshöjning 2019.

– Vi räknar absolut med en försäljningsökning men vi har inte prognosticerat en fördubblad Nobelförsäljning utan vår prognos ligger mer i nivå med hur en Nobelpristagare brukar sälja, plus ”lite extra” som bonus, säger Austin. 

Enligt nätbokhandlarnas topplistor över skönlitteratur tycks Olga Tokarczuk ha ett rejält försprång till Handke.

På Adlibris ligger Tokarczuks Jakobsbröderna på första plats, Styr din plog över de dödas ben tar sjätteplatsen, Löparna på plats tretton och Daghus, natthus på plats tjugo.

Handkes Berättelse om ett liv hittas först på plats 38.

Elias Vieglins, pressansvarig på Adlibris bekräftar detta.

– Olga Tokarczuk böcker säljer betydligt mer än Peter Handkes. Vad det beror på att har vi inte analyserat djupare.

Samma sak på Akademibokhandeln och Bokus. Tokarczuk är på Bokus femteplats. Handke på tjugofjärde plats.

– Vi får kundindikationer på ett större intresse för Tokarczuks författarskap och hennes böcker fick fin försäljningsskjuts direkt när de kom ut i Akademibokhandelns butiker. 

– Även på Bokus (där böcker har gått att förbeställa alltsedan priserna tillkännagavs) har Tokarczuks böcker beställts i betydligt högre volym än Handkes, säger Austin.

Det har som sagt befarats att Olga Tokarczuk helt skulle försvinna då Peter Handke synts betydligt mer i media både nationellt och internationellt med sina kontroverser.

Men hon tycks vara läsarnas val. Något som Anna Austin alltså bekräftar.

– Vad gäller uppmärksamheten kring Handke så kan vi inte se en ökad nyfikenhet för hans böcker. 

Huruvida debatten är det som påverkat försäljningen får vara osagt. Men att Handke ockuperat i stort sett allt mediautrymme kring Nobelpriset i litteratur under hösten tycks åtminstone inte ha gagnat honom.

I alla fall inte när det kommer till intresset för hans böcker.