Fram till i somras var han ett bekant ansikte på Mexiko Citys lyxkrogar.

Carlos Romero Deschamps blev igenkänd, inte bara på grund av sina livvakter utan för sitt glamorösa liv som inkluderade shopping av värdefulla klockor och resor i privatjet med familjen.

En palatsliknande villa i Cancun, som värderas till 15 miljoner kronor, omnämnde Carlos Romero Deschamps som hans ”lilla stuga”. Den tidigare fackledaren och politikern sägs också äga hus i Acapulco och en semesterlägenhet i Miami.

Hans dotter Paulina Romero har semestrat på lyxyachter tillsammans med sina tre bulldogs, Keiko, Boli och Morgancita. Och sonen José Carlos Romero Durán fick 2013 en Ferrari värd 20 miljoner kronor av sin pappa.

Trots årtionden med anklagelser och rykten om mutor och penningtvätt har Carlos Romero Deschamps behållit sin maktposition.

Men för ett par veckor sedan lämnade fackledaren sin post, fem år i förtid.

Enligt honom själv handlade det om att han tyckte att samarbetet mellan oljefacket STPRM och det statliga oljebolaget Pemex hade fallerat.

För andra var hans avgång tydligt sammankopplad med de senaste anklagelserna om korruption och penningtvätt.

STPRM är ett av Mexikos mäktigaste fackförbund, med 120 000 medlemmar, som alla arbetar för det statliga oljebolaget Pemex.

Officiellt är Carlos Romero Deschamps lön cirka 13 000 kronor. Det är en uppräknad lön från hans tidigare anställning på Pemex som chaufför.

Under åren har fackledningen fått stora utbetalningar och bonusar, men enligt mexikanska medier är de inte tillräckliga för att betala det lyxliv som Carlos Romero Deschamps och hans familj levt.

När åklagarmyndigheten i mitten av oktober presenterade sina åtalspunkter mot Carlos Romero Deschamps gjorde landets president, Andrés Manuel López Obrador, ett officiellt uttalande där han förklarade att den tidigare fackliga ledaren nu är under utredning.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador under en pressträff 13 september 2019.

Carlos Romero Deschamps var inte bara fackledare i 26 år. Han var också politiker inom Institutionella revolutionspartiet, PRI, som sägs kontrollera bland annat oljefacket.

Tre mandatperioder var han inröstad i landets representanthus och två gånger i senaten. Som kongressledamot hade han hela tiden immunitet mot åtal.

Men hans tid som senator tog slut vid valet förra sommaren då vänsterpolitikern Andrés Manuel López Obrador tog över som president.

Han efterträdde då Enrique Peña Nieto som också tillhörde samma gamla maktparti som Carlos Romero Deschamps.

Andrés Manuel López Obrador, som representerar partiet Morena, har under året varit mycket tydlig med att han ska ta i med hårdhandskarna mot privilegierade fackförbund.

I ett uttalande i början av oktober uppmanade han arbetare att stoppa fackledare som inte respekterar deras rättigheter.

Redan år 2000 riktades misstankar mot Carlos Romero Deschamps tvivelaktiga affärer.

Han anklagades då för att ha förskingrat hundratals miljoner kronor från Pemex. Pengarna slussades till den dåvarande presidentkampanjen för Francisco Labastida, en skandal som kallas för Pemexgate.

Medan flera inblandade straffades, undkom fackledaren Carlos Romero Deschamps. Sedan dess har han figurerat på tidningen Forbes listor över Mexikos mest korrumperade.

Oljeplattform utanför Veracruz, Mexiko. Arkivbild.

Anställda på Pemex vill också se en utredning kring stora landområden – liksom fastigheter och fabriker – som facket officiellt har ägt men som fackmedlemmar menar ”har gått upp i rök”.

Gått upp i rök menar också de flesta att Carlos Romero Deschamps har gjort.

Enligt rykten ska han ha lämnat landet och källor i mexikanska medier berättar hur åklagarmyndigheten har bett Interpol om hjälp för att spåra den tidigare fackledaren.

Bilden som Romero Deschamps skickade till tidningen Milenio.

Efter dagar med spekulationer meddelade Carlos Romero Deschamps till tidningen Milenio att han inte alls lämnat landet.

Han skickade en bild på sig själv från en trädgård, klädd i en röd tröja, och beskrev hur han några dagar tidigare hade opererat ljumsken i Mexico City.

Huruvida han talar sanning är fortfarande oklart. Och i väntan på en eventuell rättegång gör oljefacket allt för att upprätthålla verksamheten.

Nu har Manuel Hernandez, som tidigare var fackets finanschef, tagit över posten efter Carlos Romero Deschamps.

Manuel Hernandez är också ledamot i kongressen för PRI, med immunitet mot åtal.

Källor: Reuters, BBC Mundo, El Economista, Milenio.com, El Universal.com, Forbes