Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

2017 kom de första rapporterna om att Kinas kommunistparti spärrade in muslimer, från folkgruppen uigurer, i arbetsläger i regionen Xinjiang.

Där tvingas de också ge upp sin religion och sitt språk.

Enligt uppgifter från bland annat FN och Human Rights Watch sitter mer än en miljon människor i arbetsläger som enligt Xinjiangs delstatsregering är arbetsträningscenter för människor som misstänks för småbrott.

Amerikanska public service-kanalen NPR har nyligen besökt Kazakstan och intervjuat släktingar till fångar i arbetsläger. Enligt vittnesmålen förs nu många uigurer från arbetsläger till formella fängelser.

Bland annat intervjuar NPR Aibota Zhanibek vars syster och mamma har suttit i arbetsläger och tvingats producera mattor och handdukar utan betalning.

Systern, Kunekai Zhanibek, släpptes i augusti och fick enligt myndigheterna ett jobb i Xinjiangs huvudstad Urumqi.

Aibota Zhanibeks mamma har däremot dömts till ett 20 år långt fängelsestraff för att bland annat ha ”stört den sociala ordningen” i arbetslägret.

NPR har talat med 26 släktingar och fem tidigare fångar som berättar om hur domstolarna i Xinjiang genomför hastiga rättegångar och dömer människor till långa fängelsestraff.

Enligt vittnesmålen gäller majoriteten av domarna muslimska medborgare.

NPR visar i en sammanställning hur andelen åtal från domstolar i Xinjiang ökat markant de senaste åren i förhållande till övriga domstolar i Kina.

Mellan 2017 och 2018 steg antalet åtal i Xinjiang från 216 000 till 363 000.

Tjänstemän i Xinjiang hävdar å sin sida att de allra flesta som suttit i arbetsläger nu får möjlighet att komma hem och att 90 procent får ett lämpligt jobb.