En rapport från organisationen Uyghur Human Rights Project visar att minst 58 kinesiska reportrar, redaktörer och ansvariga utgivare har frihetsberövats sedan mars 2017.

Ett antal rapporter har sedan tidigare visat på en alltmer repressiv kontroll i provinsen Xinjiang av kinesiska myndigheter.

I början av 2017 började det komma uppgifter om att Kina satte människor i stora läger i Xinjiang. De som sattes i läger var i första hand muslimer från folkgruppen uigurer.

I augusti 2018 sade FN att det hade trovärdig information om att Kina höll mer än en miljon muslimska uigurer i så kallade arbetsläger. Vittnesmål har för bland andra Human Rights Watch berättat att det i lägren förekommer tortyr, hot och politisk hjärntvätt.

Enligt Xinjiangs delstatsregering är lägren arbetsträningscenter för människor som misstänks för småbrott.

Internationella journalistorganisationen, IFJ, kräver nu myndigheterna på svar vad som hänt de 58 journalisterna som förts bort sedan mars 2017.

”Den politik som riktar in sig på etniska minoriteter, inklusive uigurer, är diskriminerande och hotar yttrandefriheten i Kina”, skriver IFJ i ett uttalande.