Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Las utreds – men många jobbar redan utan anställningsskydd

Regeringens utredning ska förändra las. Undantagen från turordningsreglerna ska öka, men faktum är att många går utanför anställningsskyddet. Den stora gruppen är tillfälligt anställda och de har ofta även sämre villkor och förmåner än andra, visar en granskning Arbetet gjort tillsammans med Kommunalarbetaren.

Svårt att planera livet, låna till en bostad, eller bara få ihop en anständig lön. Tillfälliga anställningar skapar en orimlig otrygghet för de anställda, enligt facket.

När regeringen nu tillsatt den utredning om las som januariavtalet med Centern och Liberalerna utlovat, är de tillfälliga anställningarna en av punkterna som ska utredas.

”Sverige är ett av de länder inom OECD där den arbetsrättsliga skillnaden mellan anställningsformen tillsvidareanställning och tidsbegränsade anställningar är allra störst. Det bör därför skapas en bättre balans i anställningsskyddet för arbetstagare med olika anställningsvillkor” skriver regeringen i uppdraget till utredningen.

Faktum är att vilket skydd och vilka förmåner du har på jobbet till stor del avgörs av hur du är anställd.

De som jobbar på korta kontrakt och blir sjuka mellan kontrakten löper till exempel risk att bli utan ersättning för att de inte räknas som anställda.

https://arbetet.se/2019/04/29/lista-det-har-galler-dig-som-inte-har-fast-jobb/

Enligt arbetsrättsjuristen Henric Ask vid LO–TCO Rättsskydd råder det ”vilda västern” när det gäller anställningsformer och anställningsvillkor.

Han har stött på en rad varianter som inte stämmer överens med vad lag och avtal kräver. Detta även på arbetsplatser som har kollektivavtal.

– Vid kortare anställningar behövs heller inget skriftligt anställningsavtal, där kan det finnas en muntlig överenskommelse mellan arbetsgivaren och den anställda om vad som ska gälla, säger han.

Henric Ask varnar för tolkningsproblem om det är flera återkommande korta anställningar.

Ska dessa räknas som en sammanhängande anställning eller var och en för sig?

https://arbetet.se/2019/04/30/risk-att-missa-ersattning-om-man-ar-tillfalligt-anstalld/

Det har betydelse till exempel för beräkningen av när en visstidsanställning ska omvandlas till en fast anställning. Rätten till a-kassa, villkor vid sjukskrivning, storleken på föräldrapenning och förmåner i avtalsförsäkringar kan också bero på hur lång anställningstiden är.

Stefan Koskinen, förbundsdirektör på Almega, ger rådet till sina medlemsföretag att se anställningen som sammanhängande om någon arbetar tillfälligt en fredag och efterföljande måndag.

– Ur ett arbetsgivarperspektiv vill vi gärna att folk arbetar länge och är lojala, det är då man kvalificerar sig för olika förmåner. Men det måste samtidigt ha rätt proportioner så att det inte blir diskriminering, säger han.

Det finns flera varianter på tillfälliga anställningar, men hälften av alla med tillfälliga jobb har allmän visstidsanställning, enligt SCB. Bland dem har andelen timanställda ökat kraftigt.

LO har krävt att allmän visstid ska tas bort, men något sådant förslag ska regeringens utredning inte lämna. Det står i direktiven att ”nuvarande anställningsformer och de grunder som finns i dag för tidsbegränsade anställningar ska finnas kvar”.

https://arbetet.se/2019/04/30/sa-fungerar-de-kollektivavtalade-forsakringarna/

Men det finns sätt att ändå skapa tryggare anställningsformer.

– Ett sätt att göra det på är att företrädesrätten borde tjänas in snabbare. Tid mellan tillfälliga arbetspass borde då också räknas, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare för Kommunal.

I de förhandlingar som pågår med arbetsgivarna driver facket också frågan om att visstidsanställda och sjuka ska få samma rätt till omställningsstöd som andra om de måste lämna sina jobb. Det kan handla om betald utbildning och hjälp att finna nya jobb.

Facket kräver också att alla anställda ska få kompetensutveckling för att minska risken att bli uppsagd, och även det är en punkt i regeringens utredning.

Läs om erfarenheter från olika anställningsformer

Mer om Utan anställningsskydd