Varje år delas det norska Arthur Svensson-priset – ofta kallat den fackliga världens Nobelpris – ut till en person eller organisation för att uppmärksamma särskilt betydande insatser för rättigheter och organisering.

2019 års pris går till den filippinska aktivisten France Castro för hennes mångåriga arbete med att organisera landets lärare.

I ett av världens farligaste länder för fackligt aktiva har Castro varit drivande i att ena de olika lärarfacken i ett enda förbund, ACT, som under hennes ledning blivit ett av landets största fack.

Fackligt ”Nobelpris” söker 2019-års vinnare

Global

2016 förhandlade ACT fram Filippinernas första kollektivavtal för offentliganställda lärare, ett avtal som erkände den i landet ofta ifrågasatta strejkrätten.

Samma år valdes Castro in i landets parlament, där hon gjort sig känd som en skarp kritiker av president Rodrigo Dutertes blodiga ”krig mot drogerna”.

Castro har även drivit frågor om utökad mammaledighet, höjda minimilöner och mot marknadsliberala skolreformer.

”Både i och utanför parlamentet har France Castro kämpat för fattiga, arbetare och mänskliga rättigheter, mot mäktiga motståndare”, skriver Svenssonstiftelsen i sin motivering.

Arthur Svensson-priset

Instiftades 2010 av norska facket Industri Energi och delas årligen ut till en aktivist eller organisation som gjort särskilt betydande insatser för rättigheter eller organisering.

Namnet kommer från Arthur Svensson, som ledde Kjemisk forbund från 1978–1995 och hade ett stort internationellt engagemang.

I fjol gick priset till Kazakstans oberoende fackföreningar, 2017 till det sydafrikanska lantarbetarfacket CSAAWU och 2016 till nyhets- och kampanjsajten LabourStart.