Prissumman är 500 000 norska kronor. Vad ska man göra för att få dem? 

– Det finns inget enkelt svar på det men priset går till människor som gjort ett stort bidrag för att främja fackliga rättigheter i världen. Ofta har det gått till personer som gjort en större insats än vad man kan förvänta sig av dem.

Vilka har vunnit tidigare?

– I år gick det till flera fackföreningsledare i Kazakstan som fängslats på grund av sitt engagemang och där facklig organisering har blivit olaglig.

– Året innan, 2017, gick priset till lantarbetare som jobbar på vingårdar i Sydafrika. De producerar vin som bland annat svenska Systembolaget och norska Vinmonopolet köper. Men arbetarna har extremt låga löner och det råder ett apartheidförhållande där villkoren för svarta och vita arbetare ser helt olika ut.

Andreas Halse.

Hur ser situationen ut för fackliga runt om i världen just nu?

– Jag skulle önska att jag kunde säga något positivt men just nu är inte bra. Varje år kommer världsfacket ITUC med sitt index över hur det står till med fackliga rättigheter och det visar att facklig organisering slås ned allt brutalare och lönerna pressas ned.

Varför har det blivit så?

– Det finns inte ett enkelt svar men två saker som skett samtidigt. I demokratiska länder går allt färre med i facket och de icke demokratiska länderna har fått en större ekonomisk makt. Dessa två saker tillsammans tror jag skapat en väldig press mot arbetare.

Varför behövs ett internationellt pris?

– Arbetares rättigheter är under en enorm press i hela världen och de aktörer som utöver pressen har enorma resurser i ryggen. De som kämpar emot dessa intressen behöver uppmärksammas och få en känsla av att de har en global facklig rörelse som backar dem.

När delas priset ut?

– I mitten av juni i centrala Oslo.

Vem var Arthur Svensson? 

– Han var en arbetare som kom från fattiga förhållanden och jobbade på ett aluminiumverk. Han blev sedan ledare för kemiarbetarnas förbund men under hela sin fackliga karriär hade han ett mycket starkt internationellt engagemang.

Arthur Svensson-priset

Instiftades av det norska facket Industri Energi och delas ut en gång om året ut av kommittén för Arthur Svenssons internationella pris för fackliga rättigheter.

Från och med denna vecka kan alla fack som är med i ITUC (men även svenska förbund) nominera vilka de vill ska ha priset.

Nomineringsperioden för 2019 års pris löper ut den första januari nästa år.