För snart tre år sedan granskade Arbetet hur tidigare riksdagsledamoten Said Abdu skött sina affärer.

Då var han näringspolitisk talesperson för Liberalerna, liksom riksdagsledamot, och hade bland annat dragit på sig betalningsanmärkningar på en halv miljon kronor. Nu vill han bli partiets förstanamn till EU-valet.

Maria Winberg Nordström (L) är kommunalråd i Helsingborg. Hon är kritisk till att Cecilia Wikström petas från sin EU-kandidatur på grund av sina styrelseuppdrag i börsbolagen Beijer Alma och Elekta, och att dörren lämnas öppen för Said Abdu, tvåa på partiets lista till EU-valet.

Maria Winberg Nordström, kommunalråd i Helsingborg.

– Att vara ledamot i Europarlamentet innebär att besluta över andra och ha ansvar för andras pengar. Då borde ett grundläggande krav på en kandidat för Liberalerna vara att man ha skött sina egna affärer, i detta fall att anställda fått hela lönen och leverantörer fått betalt för de varor och tjänster de levererat, säger Maria Winberg Nordström.

Om Said Abdu tar över Wikströms plats på listan avgörs av Liberalerna på ett framtida möte.

2015 jobbade Richard Larsen och hans sambo på restaurang Edsgatan 8 i Vänersborg. Said Abdu var både styrelseledamot och indirekt ägare i restaurangen genom bolaget Karmma. Bolaget heter i dag MM Pesto Restaurang i Vänersborg.

Said Abdus bolag smet från lön och räkningar

Politik

När Richard Larsen och hans sambo inte fick någon lön för tid de arbetat valde de omedelbart att sluta, något Arbetet skrev om.

Några månader senare, i augusti 2016, genomgick Karmma en företagsrekonstruktion. Företaget fick leva vidare men det beslutades om en ekonomisk uppgörelse, ett så kallat ackord, vid Vänersborgs tingsrätt.

Richard Larsen hade begärt cirka 40 000 kronor men fick genom ackordet 9 077 kronor.

– Vi fick nöja oss med en mindre del av det han var skyldig. Vi blev lurade helt enkelt, säger Richard Larsen.

Said Abdu lämnade företaget Karmma innan rekonstruktionen gick igenom, liksom övrig bolagsverksamhet han bedrev. I dag är han styrelsesuppleant i två ekonomiska föreningar.

S-politiker kritiserar Liberalernas Said Abdu

Politik

Said Abdu lovade att återkomma till Arbetet via sms under måndagen, men har vid denna publicering ännu inte kommenterat kritiken.

Arbetet har även sökt Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm, liksom Olle Schmidt, valberedningens ordförande, utan att få svar.