Sedan granskningen 2016 har Arbetet följt upp vad som hände med de anställdas löner. Läs här. 

Under det år, 2014-2015, som Said Abdus var styrelseledamot i restaurang Karmma i Vänersborg samlade företaget på sig 17 betalningsanmärkningar om totalt en halv miljon kronor.

Said Abdu är också indirekt delägare i restaurangen då han äger ett bolag som har 50 procent av aktierna i Karmma, enligt uppgift från Bolagsverket.

L-politiker kritisk till Said Abdu som toppnamn

Global

I maj i fjol arbetade två anställda på kontrakt utan lön på restaurang Karmma. Restaurangen vägrade betala drygt 30 000 kronor till de anställda – två ärenden som senare hamnade hos Kronofogden.

– Jag väntar fortfarande på mina pengar, säger Richard Larsen som var köksmästare på restaurangen i ett halvår.

– Vi var tydliga med att vi inte jobbade gratis så vi slutade så fort vi inte fick någon lön.

Riksdagsledamoten Said Abdu var styrelseledamot i restaurangen från september 2014 till september 2015, men är enligt egen utsago fortfarande ägare. I veckan debatterade han i riksdagen om offentlig upphandling. Han var hård i sin kritik mot civilminister Ardalan Shekarabi, (S).

Företagarna: ”Den som driver bolag ska sköta sig”

Politik

”Det handlar om oss småföretagare som strävar efter att göra ett gott jobb och bidra till vår gemensamma välfärd men som saknar kollektivavtal”, sa Said Abdu bland annat om regeringens förslag till riktlinjer som stöder kollektivavtal inom offentlig upphandling.

Men själv har Said Abdu, i sin roll som styrelseledamot och indirekt delägare i restaurang Karmma, vägrat betala lön och räkningar. Inkassokraven har avlöst varandra.

Hos Kronofogden hamnade totalt 17 ärenden under Said Abdus tid som styrelseledamot. I dagsläget har företaget två anmärkningar.

Visita: Problem när företag inte gör rätt för sig

Politik

Bland fordringsägarna fanns bland andra ett stort bryggeri, en bygghandel och en grossist av restaurangvaror.

– Jag har inte varit aktiv i bolaget, svarar Said Abdu på frågan om alla ärenden hos Kronofogden.

Du hade ingen vetskap om obetalda löner och räkningar?
– Absolut inte. Jag har haft fullt upp med annat. Jag sitter i flera styrelser och jag har inte koll på verksamheten, det har den som är ansvarig för den operativa verksamheten.