I flera artiklar har Arbetet uppmärksammat hur riksdagsledamoten och Liberalernas talesperson i näringspolitiska frågor, Said Abdu, misskött det företag han äger.

Under sin tid som styrelseledamot och ägare i en restaurang i Vänersborg har den haft 17 ärenden hos Kronofogden till ett värde av en halv miljon kronor. Två av dessa krav gäller obetalda löner till anställda. Restaurangen är inte medlem i arbetsgivarorganisationen Visita.

– Om man väljer att inte ha kollektivavtal så gör man det i regel för att man erbjuder sämre villkor. Varför han inte accepterar att ha kollektivavtal, det förstår jag inte. Att han dessutom är Liberalernas näringspolitiske talesperson säger en hel del, säger Raimo Pärssinen, (S), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Said Abdus bolag smet från lön och räkningar

Politik

Pärssinen fortsätter:

– Det är beklagligt att Said Abdu har visat att han har misskött företag på det här sättet att han har så många krav på sig från Kronofogden.

Said Abdu menar att han som styrelseledamot inte har haft insyn i den operativa verksamheten. Vad säger du om det?
– Det är bara undanflykter. Så stora företag har han inte att han inte kan ha insyn och kontroll över verksamheten. Jag förmodar att det är en medveten handling från hans sida. Han har helt enkelt försökt komma undan lite billigare.

Hur ser du på hans roll som näringspolitisk talesperson?
– Det är olämpligt. Skulle jag vara Björklund skulle jag naturligtvis se till att byta person från Liberalerna som pratar näringspolitik. Det där undergräver all trovärdighet.

Företagarna: ”Den som driver bolag ska sköta sig”

Politik

Även Miljöpartiet är kritiskt mot Said Abdus agerande. Partiets näringspolitiska talesperson Elisabet Knutsson säger så här till Arbetet:

– Att vara förtroendevald är, precis som det låter, en person som getts ett förtroende. Att driva företag är också ett förtroende gentemot de personer som dels är anställda dels idkar handel med företaget.

– Då är det viktigt att man utifrån det gör sitt yttersta för att ta det ansvar som följer med det. Detta är särskilt viktigt när man sitter i Sveriges riksdag där lagar stiftas.

Visita: Problem när företag inte gör rätt för sig

Politik

I mars skrev Said Abdu, tillsammans med sex partikamrater, under en riksdagsmotion som handlar om att förbättra möjligheten för överskuldsatta företag att starta om på nytt.

Arbetet har sökt Liberalerna som inte vill kommentera Said Abdus företagsverksamhet.