Sveriges hamnar går nu till rejält motangrepp mot Hamnarbetarförbundet, som sedan januari genomfört en rad punktstrejker för att få kollektivavtal.

I dag, fredag 22 februari, lade arbetsgivarorganisationen ett varsel om lockout som omfattar samtliga Hamnarbetarförbundets medlemmar i alla hamnar från 6 mars till 31 juli.

Lockouten gäller på hamnarbetarnas lediga dagar, då de alltså inte kommer att få betalt under tiden konflikten pågår.

Samtidigt läggs ett blockadvarsel mot övertidsarbete och inhyrning för övertidsarbete under samma period.

I ett pressmeddelande skriver Sveriges hamnar att organisationen visat god vilja och sagt ja till de medlarbud som lagts till skillnad från facket som avvisat buden och genomfört mer 120 strejker.

Hamnarbetarna funderar på motdrag i hamnkonflikten

Hamnkonflikten

Nyheter

– Vi kan inte längre acceptera Hamnarbetarförbundets agerande. Vi kommer inte tillåta Hamnarbetarförbundet att rasera den svenska modellen. Vi tvingas därför skicka ett tydligt och klart budskap till Hamnarbetarförbundets alla medlemmar; vi accepterar ett andrahandsavtal men inget mer, säger Mattias Dahl, vd för Transportföretagen i pressmeddelandet.

Hamnarbetarförbundet kräver ett eget kollektivavtal för sina medlemmar.

De har inte accepterat de medlarbud som lagts för att det inte skulle ge dem lokal förhandlingsrätt.

Svenskt Näringsliv stöttar arbetsgivarnas lockout i hamnkonflikten.

– Det är ett nödvändigt steg i en situation som blivit ohållbar. Lockouten har starkt stöd bland Svenskt Näringslivs alla sektorer, säger Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.