– Jag kan inte se någon annan anledning än att de vill dränera vår strejkkassa, säger Erik Helgeson, ledamot i Hamnarbetarförbundets styrelse, med anledning av lockoutvarslet från arbetsgivarsidan.

Enligt honom vet de ännu inte riktigt vad lockouten kommer att innebära, och de har inte fått några svar från arbetsgivaren.

– De måste klargöra hur de tänker innan vi kan dra några mer omfattande slutsatser och tänka ut vad vi ska ha för motdrag.

Men det blir ett motdrag?
– Ja, det måste vi ju göra, men det är för tidigt att säga vad det blir.

Lockouten slår mot samtliga medlemmar i Hamnarbetarförbundet på lediga dagar. Det innebär att de får löneavdrag trots att de arbetar som vanligt.

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.

Arbetsgivarsidans argument, att Hamnarbetarförbundet försöker få till andra villkor för sina medlemmar än de som gäller för andra arbetare i hamnarna, ger Erik Helgeson inget för.

– Det är en bluff. Vi vill ha ett helt vanligt andraavtal, inga tillägg, inga särskilda rättigheter, samma löner och samma arbetstider som i Transports avtal.

För Hamnarbetarförbundet är problemet med de medlarbud som lämnats, och som arbetsgivarsidan sagt ja till, att förbundet stängs ute från lokala förhandlingar och att avtalet ska förlängas automatiskt om Transports avtal förlängs.

– Det är de två tvistefrågorna vi har, men att vi skulle ha andra villkor är helt otänkbart. Det har vi aldrig krävt, säger Erik Helgeson.