– För att möta utvecklingen startar vi nu en offensiv för demokratin. Vi vill göra detta gemensamt med riksdagen, och vi ska verka för att fler länder ansluter, fortsatte utrikesministern.

Mycket av regeringens deklaration kom att handla om demokratifrågor.

– Demokratin i världen är på tillbakagång. I dag lever fler människor i länder med auktoritära tendenser än i länder som gör demokratiska framsteg, fortsatte Margot Wallström och förklarade att Sverige ska öka sitt bistånd till demokrati.

Utrikesministern tog även upp vikten av social dialog och sa att arbetet med Global deal, den svenska statsministern Stefan Löfvens initiativ för att främja en social dialog mellan fack, arbetsgivare och stater i världen, ska fortsätta.

I sin deklaration såg hon det som problematiskt att skillnaderna mellan fattiga och rika i världen ökar och tog upp att arbetet med initiativet kommer att fortsätta trots att Global deal nu har tagits över av OECD.

USA blockerar Stefan Löfvens Global Deal

Global

Förutom demokratifrågorna handlade en stor del av hennes tal om det växande kärnvapenhotet. Flera stater moderniserar nu upp sin kärnvapenarsenal och USA och Rysslands har rivit upp INF-avtalet som handlade om att avskaffa medel- och kortdistansrobotar.

Frågorna om Sveriges stöd till Palestina samt den frostiga relationen till Israel, efter regeringens erkännande av Palestina, togs upp i den efterföljande debatten.