Listan toppas av Heléne Fritzon (S), men LO:s egen kandidat Johan Danielsson hamnar på plats två, efter att Socialdemokraternas partistyrelse fastställt sin lista till EU-valet under fredagen.

Det betyder att han, med största sannolikhet, kommer att bli invald i Europaparlamentet.

– Vikten av att ha en kandidat med erfarenhet och kunskap om fackliga frågor är stor. Jag kan bära med mig att jag har arbetat med fackliga och arbetsmarknadspolitiska frågor på EU-nivå i 12 år, sa Johan Danielsson till Arbetet tidigare i år.

Johan Danielsson blir LO:s kandidat till EU-valet

Politik

– Väldigt glädjande. Johan Danielsson inte bara förstår våra frågor, han brinner för dem. Det är självklart att sluta upp bakom honom igen. Arbetstagarna i Sverige och övriga Europa utsätts för stentuff konkurrens. Därför är det viktigt att det finns någon i Bryssel som förstår deras vardag. En kandidat som för arbetarnas talan ska vi rösta på. Han behöver många röster och kryss, säger Magnus Pettersson, förbundsordförande i Fastighets och ordförande för 6F, i ett pressmeddelande.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad:

– Vi har en stark laguppställning med kandidater från hela Sverige. Jag ser fram emot den kommande Europavalrörelsen, säger hon i kommentar.

De 10 första på Socialdemokraternas lista till EU-valet

1. Heléne Fritzon

2. Johan Danielsson

3. Jytte Guteland

4. Erik Bergkvist

5. Evin Incir

6. Ilan de Basso

7. Carina Ohlsson

8. Linus Glanzelius

9. Åsa Björkmarker

10. Adnan Dibrani