Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad presenterade under torsdagseftermiddagen att Heléne Fritzon blir partiets toppkandidat i valet till Europaparlamentet i år.

– Arbetet i Europaparlamentet spelar en avgörande roll för Sverige när det handlar om viktiga politiska frågor som krafttag mot högerextremister och fokus på fler schyssta jobb. Jag är därför glad och stolt över förtroendet att Socialdemokraternas partistyrelse har placerat mig som första namn på EU-listan, säger hon.

– Jag kommer att resa runt i landet under valrörelsen för att få fler att gå och rösta.

Heléne Fritzon lyfter arbetsmarknadsområdet som en av utmaningarna för EU.

– Fler av Europas medborgare måste komma i arbete. Särskilt allvarligt är det för många utav Europas unga människor som står utan arbete.

Hon säger att den europeiska tillväxten måste klara sig i den globala konkurrensen. Därför måste människor få röra sig fritt och arbeta eller studera var man vill i Europa, menar Fritzon.

– Men när man arbetar i ett annat EU-land så ska man garanteras lika villkor som de andra som arbetar i det landet. Alla jobb ska ha schyssta löner och villkor. Oseriösa företag ska inte få utnyttja människor. Det är klassisk socialdemokratisk politik.

Fritzon kommer från en ministerpost i övergångsregeringen, där hon varit migrations- och biträdande justitieminister.

Hon har även 25 års erfarenhet som kommunalråd och har suttit tolv år i Socialdemokraternas verkställande utskott.

– En enhällig partistyrelse står bakom förslaget, säger Lena Rådström Baastad.

– Socialdemokraterna kommer spela en viktig roll för att bekämpa den europeiska högerextremismen, men också de orättvisor och klyftor som göder högerextremismen. Därför är jag stolt över att en så erfaren och kompetent person som Heléne Fritzon blir vårt förstanamn i Europaparlamentsvalet, fortsätter hon.

Partisekreteraren säger att Socialdemokraterna inte presenterar hela sin lista på grund av den utdragna regeringsbildningen. Listan beräknas komma i sin helhet i februari.

Det kan bli stora ändringar bland de svenska socialdemokratiska parlamentsledamöterna efter valet 2019.

Hittills har redan Marita Ulvskog, Olle Ludvigsson och Anna Hedh sagt att de inte kommer att ställa upp för omval.

Johan Danielsson blir LO:s kandidat till EU-valet

Politik

Jytte Guteland och Aleksander Gabelic, som ersatte Jens Nilsson efter dennes bortgång 2018, ställer däremot upp för omval.

LO kommer att ha en egen kandidat på Socialdemokraternas lista, Johan Danielsson, som Arbetet intervjuade i november i fjol.

Det är dock oklart vilken plats på partiets lista som han kommer att få.

– Att säkerställa att alla som arbetar i Sverige gör det på svenska kollektivavtal. Helt enkelt att EU:s inre marknad inte leder till konkurrens med löner och arbetsvillkor, svarade han på Arbetets fråga om vilken den viktigaste frågan var att jobba med om han blir invald.

Valet till EU-parlamentet sker söndag den 26 maj.