Johan Danielsson lutar sig framåt i soffan i det ljusa mottagningsrummet på fjärde våningen i LO-borgen, och argumenterar för varför just han ska väljas in i Europaparlamentet i maj.

– Vikten av att ha en kandidat med erfarenhet och kunskap om fackliga frågor är stor. Jag kan bära med mig att jag har arbetat med fackliga och arbetsmarknadspolitiska frågor på EU-nivå i 12 år.

Den som följde förra EU-valet minns kanske Johan Danielsson, som till vardags är EU-samordnare på LO.

Den gången stöddes han av sex fackförbund: Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna, Seko och Transport. Samtidigt hade IF Metall en egen kandidat, Olle Ludvigsson, som fick plats i parlamentet, men i år har aviserat att han inte kommer att kandidera igen.

Det här valet presenteras i stället Johan Danielsson som alla LO-förbundens gemensamma kandidat.

– Jag är naturligtvis glad och hedrad över att stödet är ännu bredare och det bygger väl på att förbunden tror att jag kan göra ett bra jobb, baserat på det jag gjorde i förra valrörelsen och också det arbete jag gör här på LO, säger han.

I förra valet till EU-parlamentet, i maj 2014, var Johan Danielsson den fjärde mest kryssade socialdemokraten bakom kända namn som Marita Ulvskog och Jytte Guteland.

…alla som har varit i närheten av ett stort infrastrukturprojekt eller bygge kan se att vi behöver reglera den europeiska arbetsmarknaden och att det direkt påverkar hur du har det på jobbet

Johan Danielsson

Men de omkring 32 000 kryssen räckte alltså inte förbi femprocentsspärren. Med en tiondeplats på S-listan inför valet blev han inte en av de fem socialdemokrater fick sitta i EU-parlamentet de senaste fem åren.

Johan Danielsson lyfter ”ordning och reda på arbetsmarknaden” som en av de viktigaste frågorna han vill driva om han kommer in i parlamentet.

– Att säkerställa att alla som arbetar i Sverige gör det på svenska kollektivavtal. Helt enkelt att EU:s inre marknad inte leder till konkurrens med löner och arbetsvillkor.

Går EU-samarbetet åt rätt håll?
– Jämfört med för fem år sedan är de allmänpolitiska utmaningarna större.

Han lyfter det han ser som hot mot demokratin och rättsstaten genom vissa nationella val inom EU som en negativ trend.

Samtidigt menar han att ambitionsnivån från EU-kommissionen på arbetsmarknadsområdet har varit bättre de senaste fem åren.

LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin är mycket nöjd över att Johan Danielsson blir LO:s samlade kandidat till EU-valet.

– Revideringen av utstationeringsdirektivet är ett exempel på vad svensk socialdemokrati och svensk arbetarrörelse kan åstadkomma.

Valdeltagandet är betydligt lägre i EU-valet än i riksdagsvalet. Förra gånger röstade 51 procent av de röstberättigade.

Och arbetarväljare röstade betydligt mindre än akademiker och tjänstemän.

Inför förra EU-valet jobbade Johan Danielsson heltid med kampanjande i nästan fyra månader och besökte många arbetsplatser runt om i landet.

Hans uppfattning är dock att LO-medlemmarna bryr sig om EU och att politiken som förs där till och med är viktigare för dem än för andra grupper.

– Alla som ser en uppställningsplats för lastbilar vid närheten av hamnen, alla som har varit i närheten av ett stort infrastrukturprojekt eller bygge kan se att vi behöver reglera den europeiska arbetsmarknaden och att det direkt påverkar hur du har det på jobbet.

Johan Danielsson och LO hoppas nu på att hamna på den socialdemokratiska listan inför valet, och gärna högre upp än den förra tiondeplatsen.

Listorna sätts i februari och först då kan kampanjandet komma igång på allvar.

Enligt LO:s vice ordförande Therese Guovelin ska organisationens valstrategi spikas i december men valarbetet har redan börjat.

– Vi startar redan nu att föra in EU i alla våra utbildningar. Varför EU är relevant för dig och varför det är viktigt att rösta, säger hon och fortsätter:

– Huvudfokus är att vi ska få så många socialdemokratiska företrädare som möjligt i Europaparlamentet. Sen är det klart att vi verkligen har ett bra vallokomotiv i Johan Danielsson.

Johan Danielsson

Yrke: EU-samordnare på LO, styrelseledamot i Europafacket, medlem i LO:s EU-kommitte.
Ålder: 36 år.
Familj: Sambo och 2 barn.
Bor: Älvsjö.

Fakta EU-valet

• Vad femte år väljs de 751 ledamöterna i Europaparlamentet varav 20 kommer från Sverige.
• Europaparlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet, tar beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna EU-kommissionen.
• I Sverige hålls valet den 26 maj 2019.