ILO om framtiden: Antingen trygghet eller högerpopulism
Hur ska framtidens arbetsliv utformas? ILO:s framtidskommission, ledd av Stefan Löfven, ser en risk för ökad nationalism om inte alla får del av globaliseringens vinster.

Framtiden – hot eller möjlighet? Det beror på våra val, menar ILO.
– Förändringar i den globala ekonomin till följd av teknologiska framsteg. Men också demografiska förändringar, globalisering och klimatförändringar.
I Genève, inför ILO:s ledning och inbjudna dignitärer, räknade Sydafrikas president Cyril Ramaphosa upp de ödesfrågor som kommer att forma framtidens arbetsliv.
Tillsammans med Stefan Löfven har han lett den kommission som haft i uppdrag att besvara dem.
När framtidskommissionen i dag lade fram sin slutrapport fanns dock bara den ena halvan av ordförandeskapet på plats.
– Det här är ett historiskt ögonblick och jag hade hoppats stå här med min kollega statsminister Stefan Löfven, men som vi alla förstår är han upptagen med andra statsangelägenheter. Han håller sitt första sammanträde med sin nya regering, förklarade Ramaphosa.
https://arbetet.se/2018/05/30/ai-oroar-ilo-manniskan-maste-regera-over-maskinerna/
ANC-ledaren poängterade att rapporten inte är en slutpunkt, utan en början.
– När vi började vårt arbete för nästan 18 månader sen har kommissionen varit klar över att människor måste vara i centrum för politiken som rör ekonomi och arbetsliv. Tankarna som vi lanserar här i dag är startpunkten på en resa som kommer att hjälpa människor runt om i världen att hantera utmaningarna som ligger framför oss.
Rapporten riktar tio rekommendationer till världens stater, arbetsgivare och arbetstagarorganisationer, vilka tillsammans lägger grunden för en ”en agenda för framtidens arbetsliv med människan i fokus”
Vissa av rekommendationerna tar sikte på de krav den ekonomiska omställningen kommer att ställa på arbetskraften, som exempelvis rådet att satsa på livslångt lärande.
Andra behovet av att skapa incitament för ekologiskt och socialt hållbara investeringar.
Ytterligare några handlar om följderna av ojämlik resursfördelning. Cyril Ramaphosa drog paralleller till situationen 1919, då ILO bildades.
https://arbetet.se/2018/05/18/lofven-infor-ilo-motet-det-ar-inte-en-armbrytning/
– Världen har sett hur ökad ojämlikhet och osäkerhet definierar arbetsmarknaden och hela länder med konsekvenser som få av oss hade kunnat föreställa oss. Efter en lång period av internationellt samarbete ser vi nu länder röra sig mot trångsynt nationalism.
Helt frånvarande var dock inte Löfven. Statsministern skickade en förinspelad videohälsning. Även den tog fasta på det politiska hotet.
– Vi ser en ny form av industriell revolution men med mycket högre hastighet än tidigare. Det kommer finnas stora möjligheter för en progressiv utveckling men också osäkerhet som kan ge bränsle åt populistisk retorik. Bara om man känner sig trygg i dag är man redo att möta en osäker framtid.