Kunden på McDonaldsrestaurangen i S:t Petersburg, i amerikanska Florida, är upprörd.

Det finns inga plastsugrör.

Lokala myndigheter har förbjudit dem i ett försök att minska nedskräpningen.

Det otacksamma jobbet att förklara detta faller på 20-åriga Yasmine James som arbetar i kassan.

Men kunden är inte nöjd med svaret. Han höjer rösten. Yasmine James gör samma sak. Utan förvarning sträcker sig kunden fram och sliter tag i hennes tröja. Han är betydligt större och Yasmine James viks över disken.

Hon försvarar sig med en vild serie knytnävsslag, men kunden håller fast. En kollega försöker dra loss henne. Först när personalen vänder sig direkt till kunden släpper han.

Kunden skriker en sista förolämpning. Yasmine James skriker tillbaka.

– Jag vill att hon ska få sparken nu på en gång, kräver kunden vänd till restaurangchefen.

– Du borde spärras in! ropar James medan en kollega leder bort henne.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

En videoinspelning av överfallet på nyårsdagen blev snabbt viral och har sedan dess setts av miljoner. I USA väckte klippet en het debatt som tangerade frågor om arbetsmiljö, kvinnors utsatthet och rasism.

Många upprördes över att ledningen tycktes ta kundens parti. Enligt uppgifter som cirkulerade i sociala medier tilläts mannen stanna kvar i restaurangen och äta upp sin måltid.

Andra ställde sig frågan hur ledningen hade agerat om rollerna varit ombytta, om en 40-årig svart man attackerat en 20-årig vit kvinna.

Internationell strejk på McDonalds

Global

Efter att kameran slutat rulla ska mannen som attackerade Yasmine James enligt Newsweek ha riktat en spark mot en annan anställd. Han greps senare och är nu misstänkt för två fall av ringa misshandel.

Men händelsen fick inte bara ett juridiskt, utan även ett fackligt efterspel.

Under lunchrusningen i tisdags gick kassapersonal, kockar och städare i S:t Petersburg och grannstäderna Tampa och Orlando ut i strejk. I solidaritet med Yasmine James och med krav på att McDonalds tar större ansvar för personalens säkerhet.

– Jag tänker strejka eftersom vi på McDonalds utsätts för alla möjliga typer av beteenden som inte hör hemma på en arbetsplats. Från fysiska attacker och väpnade rån till sexuella trakasserier och rasdiskriminering, sa Gail Rogers, anställd på McDonalds i Tampa, rapporterade Tampa Bay Times.

Statsanställda tvingas arbeta utan lön – stämmer Vita huset

Global

I samband med att videoklippet spreds riktades en storm av ilska mot den restaurangchef som såg ut att ställa sig på kundens sida. Men i en intervju med ABC försvarar Yasmine James arbetsledaren och lägger i stället skulden på McDonalds.

– När det hände var det som att han inte visste vad han skulle göra. Det var som, vad har vi för rutiner? Det finns inga.

Nu kräver de anställda att alla arbetsledare ska få utbildning i att hantera liknande situationer.

Under strejken samlades McDonaldspersonal, tillsammans med aktivister från medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter och den tvärfackliga kampanjen Fight for $15, utanför restaurangen där attacken ägde rum.

Omgiven av kolleger som ropade ”We got your back” – vi står bakom dig – tog Yasmine James till orda och tackade.

– Jag hoppas att ni kommer att fortsätta stödja mig, för jag kommer att fortsätta att kämpa för arbetarna och säkerheten på arbetsplatsen.

McDonalds uppger att företaget hyrt en extern utredare för att se över sina rutiner när kunder agerar våldsamt och säger i ett uttalande att:

”Vår främsta prioritet är alltid säkerheten och välbefinnandet för alla i restaurangen och vi accepterar inte våld i någon form, särskilt inte mot våra anställda.”