Den som ringer Vita husets växel möts enligt CBS av ett förinspelat meddelande: ”Vi ser fram emot att ta ditt samtal så snart regeringen öppnar igen.”

USA:s statsapparat har nu varit delvis nedstängd i 20 dagar, sedan den 22 december.

Och allt tyder på att det tidigare rekordet – 21 dagar, under demokraten Bill Clintons ämbete 1995 – kommer att slås.

Politiskt är läget låst. För att bidra till en lösning kräver president Donald Trump omkring 50 miljarder kronor för att bygga en mur mot Mexiko, hans främsta löfte under valkampanjen.

Demokraterna, som sedan mellanårsvalet kontrollerar representanthuset, vägrar.


Nio departement
och flera statliga myndigheter är helt eller delvis nedstängda. Liksom migrationsdomstolar, nationalparker och institutioner som museum.

Hundratusentals har permitterats. Men de som anses utföra samhällsviktiga jobb tvingas arbeta utan lön.

Statsanställdas fackförbund AFGE menar att situationen slår hårt mot medlemmarna.

– Tack vare den här nedstängningen är 420 000 statligt anställda skyldiga att inställa sig på arbetsplatsen men får ingen lön. Fler än 380 000 anställda är lockoutade från jobbet. Det här är riktiga människor, med riktiga liv och riktiga ansvar, säger ordföranden J David Cox i ett uttalande.

Den 31 december stämde fackföreningen USA:s regering. Kravet är omedelbara löneutbetalningar.

– Våra medlemmar riskerar sina liv för landets säkerhet. Att tvinga dem att jobba utan lön är inget mindre än omänskligt, säger J David Cox.

Svårt läge för facket inför mellanårsvalet i USA

Global

Samtidigt tycks somliga statsanställda ta saken i egna händer.

Myndigheten TSA, som ansvarar för säkerheten på flygplatser, har rapporterat en kraftig ökning av sjukskrivningar.

AFGE uppmanar sina medlemmar att gå till jobbet trots utebliven lön.

Men till Wall Street Journal säger Rudy Garcia, lokal fackordförande för de TSA-anställda i delstaten Dallas, att han inte är förvånad över de informella protesterna.

– När folk slutar få sina lönekuvert kommer det att få spridningseffekter. Då kommer du kanske se fler som ringer in sjuka.

Därför stänger USA

USA har enligt TT en statsskuld på 21 881 miljarder dollar. Statsskulden är världens överlägset största i absoluta tal och en av världens största i relation till BNP.

Den amerikanska statsapparaten gör av med betydligt mer pengar än den drar in och ständiga lån krävs för att upprätthålla verksamheten.

Men för att låna mer krävs att presidenten och kongressen är överens. Om samma parti kontrollerar både Vita huset och kongressen är detta sällan något problem. Men om makten är delad – som nu – är det vanligare att förhandlingarna leder till konflikt.

Sedan 1976 har finansieringsglapp lett till nedstängningar i regeringen vid 21 tillfällen, rapporterar New York Times.

Den nuvarande nedstängningen har varat sedan midnatt den 21 december 2018. Den är den näst längsta i USA:s historia och kommer i morgon fredag att tangera rekordet från 1995.