Mannen, som körde för Green Cargo, hade kopplat om tåget så att loket hamnade bakom ekipaget och sköt på vagnarna med timmer. Själv stod han på ett fotsteg till den första, tomma vagnen och radiostyrde loket därifrån.

Men när vagnarna skulle växlas spårade tåget ur på grund av snö- och nedisning. Mannen tappade fotfästet och hade samtidigt armen i ett handtag vilket gjorde att när han föll så svingades han in under vagnen och blev överkörd, enligt haverikommissionen. Skadorna var så svåra att han avled några dagar senare på sjukhus.

Lokförare död efter arbetsplatsolycka

Nyheter

Nu föreslås att de svenska reglerna om utformning och placering av åkhandtag och fotsteg kan förbättras ur säkerhetssypunkt när lok radiostyrs. Fotsteget var väldigt halt i sidled och handtagen var inböjda.

Dessutom bör rutinerna mellan Trafikverket och Infranord utvecklas så att snöröjningen fungerar bättre och att spåren är säkra även i besvärligt väder.