Kylanläggningen stod på ett litet tak ovanför en bakdörr hos ett företag i Ale kommun, men det var något fel på den.

Därför hade elektrikern ringts dit och fällt upp en stege.

– Så står han troligtvis högst upp på den. Därifrån har han av okänd anledning tappat balansen, så att stegen vält åt sidan, säger kriminalinspektör Anders Rudolf som utreder olyckan.

Fallet blev högt eftersom det fortsatte ned i en källartrapp i betong som låg intill. Mannen, en egenföretagare i 65-årsåldern, omkom av skadorna.

Detta inträffade den nittonde september.

En dryg vecka senare föll en egenföretagare i 70-årsåldern genom ett tak som han skulle renovera i Munkedals kommun. Även han avled.

Den 21 september hittades en kvinna död på sin arbetsplats, en anläggning för äggproduktion i Västra Götaland.

Det kan röra sig om ett sjukdomsfall, men utreds som arbetsplatsolycka.

När detta läggs till de olyckor Arbetet rapporterat om tidigare framgår att tio personer omkom i samband med arbete under den andra halvan av september.

Det är en ovanligt hög siffra, under hela förra året miste 51 personer livet i olyckor på jobbet.

Arbetet har tidigare skrivit om att det blåste kraftigt då en elmontör omkom i samband med skogsarbete utanför Kungsbacka den 22 september.

– Nu får utredningen visa exakt hur det gick till, men generellt ska man ju inte vara ute i skogen under de förhållanden som rådde då, med mörker och kraftiga vindar, sa Sekos ombudsman Christer Carlsson då till Arbetet.

Även i samband med en olycka den 20 september i Funäsdalen ska det ha blåst kraftigt. En 40-årig byggnadsarbetare fick då ett väggelement över sig på ett villabygge.

– Det var nästintill storm, och blocket stod fel i samband med koppling och lyft. Hade en montageledare varit på plats skulle den aldrig tillåtit dem att montera, sa Håkan Löfqvist, regionalt skyddsombud på Byggnads, i förra veckan till tidningen Byggnadsarbetaren.

Enligt Byggnadsarbetaren har Arbetsmiljöverket efter olyckan lagt ett förbud mot att arbetet fortsätter som innan, med hot om vite på 100 000 kronor om förbudet bryts. Bland annat saknades arbetsmiljöplan.

Just klämolyckor var enligt Arbetets tidigare genomgång den vanligaste dödsorsaken i arbetsplatsolyckor förra året.

Bland annat klämdes en egenföretagare i september förra året mellan elementen och lastbilsflaket när han skulle leverera betongelement i Luleå.

DÖDSOLYCKOR I SEPTEMBER

17/9 En man i 50-årsåldern hittas död vid en åkgräsklippare i Tenhult i Småland. ”Det verkar som att han har vält i samband med körning i en slänt”, säger polisen. Läs mer

18/9 En 37-årig fibermontör omkommer i Småland då hans minilastbil krockat med en tung lastbil som kommit över på fel sida vägen. Läs mer

19/9 En elektriker i 65-årsåldern faller från en stege när han ska laga en kylanläggning i Ale kommun.

20/9 En 20-årig förare mister livet då hans timmerbil välter av vägen i Västernorrland. Läs mer

20/9 En 40-årig man kläms av ett väggelement på ett villabygge i Funäsdalen. Läs mer

21/9 En kvinna i 60-årsåldern hittas livlös på sin arbetsplats, en anläggning för äggproduktion i Västra Götaland.

22/9 En elmontör träffas av ett träd då han röjer i skogen söder om Kungsbacka i samband med ett strömavbrott. Läs mer

23/9 En lantbrukare i 75-årsåldern avlider efter att ha fastnat i en silo i Vara kommun. Läs mer

24/9 En elmontör träffas av ett fallande träd i samband med röjningsarbete efter storm, utanför Högsby i Småland. Läs mer

28/9 En man i 70-årsåldern faller när han ska renovera ett tak i Munkedal.