Det italienska pilotfacket Associazione Nazionale Professionale Aviazione Civile (ANPAC) meddelade på tisdagen att en stor majoritet av dess medlemmar röstat ja till ett föreslaget kollektivavtal med Ryanair, rapporterar Reuters.

Kollektivavtalet berör 300 piloter.

Detaljerna om överenskommelsen är inte offentliga men fackföreningen ”är väldigt nöjd med resultatet, som utöver rimlig ekonomisk ersättning ger utökat skydd och garantier till Ryanairs piloter”, skriver ANPAC i ett pressmeddelande.

Strejk skakar Ryanair – personal kräver ”rättvis levnadslön”

Global

Även i Ryanairs hemland Irland, där sommarens fackliga protestvåg tog sin början, pågår förhandlingar. Den 23 augusti överlämnade budgetflygbolaget – efter en maratonförhandling på 22 timmar – ett bud till fackföreningen Fórsa.

Inte heller här är detaljerna kända, men facket tycks vara tillfreds.

”Förslaget kommer nu gå till omröstning, med en rekommendation om att godkänna det”, skriver Fórsa i ett pressmeddelande.

Europeiska pilotfack står enade mot Ryanair

Global

Ryanair, som erkände fackföreningar först i december 2017, har under hela sommaren skakats av en serie konflikter när såväl piloter som kabinpersonal lagt ner arbetet med krav på bättre villkor.

Senast den 10 augusti genomförde Ryanairpiloter i fyra länder – däribland Sverige – en koordinerad strejk.