Europeiska pilotfack står enade mot Ryanair
Strejkvågen på Ryanair fortsätter. Nyligen protesterade kabinpersonal i flera länder. Och på fredag lägger piloter i Sverige, Belgien, Irland och Tyskland ner arbetet.
Av Ryanairs tyska piloter anslutna till Vereinigung Cockpit röstade 96 procent för stridsåtgärder, skriver pilotfacket i dag i ett pressmeddelande.
Därmed står det klart att omkring 400 tyska Ryanairpiloter ansluter sig till de kolleger i Belgien, Irland och Sverige som redan aviserat att de kommer att strejka på fredag.
– Våra krav handlar om förbättrade löner och villkor, säger förbundsordförande Martin Locher i ett uttalande.
– Förbättringarna är omöjliga att genomföra utan ökade personalkostnader i cockpit. Ryanair har kategoriskt uteslutit ökade personalkostnader i förhandlingarna. Samtidigt har Ryanair aldrig visat var det finns utrymme att hitta lösningar. Ryanair bär ensamt ansvaret för den upptrappning som nu sker.
I Belgien hävdar fackföreningarna BeCA och CNE/LBC-NVK att ”Ryanairs ledning brutit löften som gjordes för flera månader sedan och blankt vägrat att implementera belgisk arbetsmarknadslagstiftning”.
Men strejken är också en solidaritetshandling gentemot irländska kolleger. Efter att piloterna i Ryanairs hemland genomförde tre endagsstrejker under juli varslade företaget 300 anställda om uppsägning.
I ett pressmeddelande uppgav Ryanair att minskad lönsamhet till följd av strejkerna var en del av anledningen. Något BeCA kallar ”ett uppenbart brott mot strejkrätten”.
Också det europeiska pilotfacket ECA fördömer Ryanairs agerande.
– Detta olyckliga och fullständigt onödiga beslutet av Ryanair kan i bästa fall tolkas som ett väldigt omoget svar på en legitim strejk. I värsta fall som ett kaxigt försök att krossa facket och sätta maximalt tryck på piloterna att avsluta stridsåtgärderna, säger ordföranden Dirk Polloczek i ett uttalande.
De berörda irländska piloterna kommer, liksom svenska kolleger, att strejka under morgondagen. Även nederländska piloter kan komma att ansluta sig.
Sedan Ryanair erkände fackföreningar i december 2017 har anställda i flera länder tagit strid för bättre villkor. Senast den 25–26 juli strejkade kabinpersonal i Spanien, Portugal, Italien och Belgien med krav på bland annat löner som ”speglar det arbete vi gör”.