Få fredag går 40 svenska piloter på flygbolaget Ryanair ut i strejk. Och strejken har redan gett effekt. Flygbolaget har meddelat att 22 flygningar till och från Skavsta är inställda under fredagen.

Piloterna vill enligt Svensk pilotförenings ordförande Martin Lindgren ha kollektivavtal. De vill också omfattas av svensk lagstiftning och få tillgång till tjänstepension, samt sjuklön och försäkringar i enlighet med svenska regler.

Det första steget är dock att föreningen överhuvud taget ska bli accepterad som motpart av bolaget. Enligt Martin Lindgren vill inte företaget låta pilotföreningens förtroendevalda, exempelvis han själv, förhandla för Ryanair-piloternas räkning. Det eftersom han är anställd vid ett annat flygbolag i Sverige.

– Man har sagt att man ska erkänna fackföreningar men vad man egentligen verkar göra är att man erkänner att fackföreningar existerar. Men man erkänner inte att fackföreningen kan representera piloterna på bolaget. I stället kräver man att Ryanair-piloterna ska vara isolerade i fackföreningen och förhandla själva.

Pilotföreningen representerar ungefär 80 procent av företagets svenska piloter, totalt cirka 40 personer. Vid tidigare strejker, exempelvis på Irland, har Ryanair flyttat runt piloter i Europa för att på så sätt täcka upp och inte behöva ställa in så många avgångar. Men det är, enligt Martin Lindgren, svårare att göra under fredagen.

– Nu råkar det vara så att även irländska, belgiska och tyska piloter strejkar under fredagen. Så det har varit svårare för dem den här gången att flytta runt piloter och underminera strejken.

Hittills har ingen förhandling skett mellan pilotföreningen och Ryanair, och strejken verkar alltså gå av stapeln som planerat på fredag. Martin Lindgren utesluter inte fler strejker i framtiden.

– Det finns inga konkreta beslut tagna men det kan ju naturligtvis inte uteslutas om inte Ryan Air respekterar piloternas önskan att bli företrädda av Svensk pilotförening. Vi får se om de mjuknar efter fredag.