– Avgå, avgå, avgå!

Minst 100 000 demonstranter (officiella siffror, enligt arrangörerna var antalet demonstranter betydligt fler) krävde i fredags den sittande socialdemokratiska regeringens avgång. På fredagskvällen blev det senare våldsamma sammandrabbningar då kravallpolis och gendarmer sköt med vattenkanoner och tårgas mot demonstranter.

– Det var först en del bråk längst fram men sen attackerade kravallpolis oss som stod längre bak där vi genomförde en fredlig protest. En tårgasgranat landade bara fem meter ifrån mig, säger Vlad Mada som bor i Stockholm men hade åkt tillbaka till sitt hemland för att protestera mot regeringen och den utbredda korruptionen i landet.

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Demonstration i Bukarest 10/8 2018. Film: Vlad Mada.

Nästan 20 procent av Rumäniens arbetskraft jobbar eller bor utomlands, enligt Eurostat. Inget annat EU-land har tillnärmelsevis så många medborgare utomlands och motsvarande siffra för Sverige är drygt 1 procent och EU-genomsnittet knappt 4 procent.

Under sommaren har en uppmaning delats på sociala medier bland de många rumäner som jobbar utomlands att protestera mot den utbredda korruptionen. Många vill att Rumänien förändras och blir ett samhälle som de senare kan flytta tillbaka till.

– Så att man inte behöver betala mutor för allting, säger Vlad Mada.

I helgen samlades därför många i huvudstaden Bukarest för att protestera.

Manifestationen inleddes i fredags men mindre demonstrationer hölls även i lördags och söndags.

Flera visade sitt missnöje genom att vifta med rumänska flaggor men även Nato och EU-flaggan för att markera att de är för ett fortsatt EU- och Natomedlemskap.

Enligt nyhetsbyrån AP skadades minst 500 personer så allvarligt att de var tvungna att söka vård.

Glödhet ekonomi skapar jobbkris i Rumänien

Global

Den sociala oron är stor i Rumänien trots att landets ekonomi växer kraftigt just nu och att det råder en skriande arbetskraftsbrist. Trots löneökningarna så har många svårt att klara sig på sina inkomster. Det politiska missnöjet är också mycket stort.

I oktober 2015 omkom många människor i en brand på en nattklubb i centrala Bukarest. Det visade sig senare att lokala tjänstemän mutats och att brandskyddet var eftersatt. Detta blev inledningen på en rad stora protester.

När den socialdemokratiska regeringen förra året ville införa en lag som skulle försvåra att gripa och straffa personer som tagit emot mutor eskalerade protesterna.

Mutor kan bli lagligt i Rumänien

Global

Rumäniens ekonomi växer snabbt

Antal invånare: 19,7 miljoner  (2016)
Befolkningstillväxt: -0,4 procent (2014)
Fertilitetsgrad: 1,5 antal födda barn per kvinna.
Förväntad livslängd: 75 år (2015)

Historia: Efter andra världskriget blev Rumänien en kommunistdiktatur, där Nicolae Ceauşescu tog makten 1965 och styrde landet till 1989 då han drevs från makten och senare avrättades. Under hans styre försämrades ekonomin och det folkliga missnöjet växte. Med hjälp av den fruktade säkerhetstjänsten Securitate lyckades han dock trycka den oppositionen. Under de senaste decennierna har Rumänien successivt stärkt samarbetet med Västmakterna. År 2004 anslöt sig Rumänien till Nato och 2007 till EU.