Ett integrationsår för nyanlända som är särskilt motiverade att etablera sig i det svenska samhället.

Det föreslog centerledaren Annie Lööf på partiets presskonferens i Almedalen under onsdagen.

Lööf återupprepade också tidigare krav på så kallade inträdesjobb med 70 procent av den kollektivavtalsenliga lönen och förändrade turordningsregler där kompetens väger tyngre än anställningsår.

LO:s förste vice ordförande Therese Guovelin håller med om att etableringen av nyanlända på arbetsmarknaden behöver bli snabbare.

Hon menar dock att Centerpartiets förslag är överflödigt och att partiet i stället borde ställa sig bakom parternas förslag om etableringsjobb där staten betalar arbetsgivarens lägre anställningskostnader.

– De säger sig stå upp för den svenska modellen men låter den inte leverera. Många av delarna de tar upp är saker vi redan är överens om med parterna. Det är snabbspår, akademikersnabbspår, nu senast har vi etableringsjobb, säger hon.

Hon vänder sig också emot att Centerpartiet vill göra om dagens etableringsersättning till de nyanlända till ett så kallat etableringslån.

– Du ska inte behöva sätta dig i skuld direkt när du kommer till Sverige. Vi säger att du ska snarare ska göra din plikt så snart som möjligt och bli skattebetalare.

Tror ni att ni skulle kunna få igenom etableringsjobben även om inte Socialdemokraterna bildar regering efter valet?
– Det måste jag ju tro. För det första har vi nu satt igång processen där regeringen har vänt sig till Bryssel för att få tillstånd utifrån statsstödsreglerna. Vi har Unionen och LO som har sagt att vi tror på det. Arbetsgivarna säger att de tror på det och att det kommer att kunna lösa en stor del av matchningsproblematiken. Om nu Kristersson och Moderaterna gör anspråk på att vara ett statsbärande parti så vore det jättemärkligt om de inte skulle säga ja.

Enligt TT är arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) dock positiv till delar av Centerns förslag.

Hon menar att det påminner om de lokala snabbspår som regeringen infört.

– Det går säkert att göra ännu mer och ännu bättre, så jag är positivt inställd till det mesta som de föreslår, säger Ylva Johansson till TT och fortsätter

– Jag tror att vi kan samarbeta om detta.