Ett integrationsår för nyanlända som är särskilt motiverade att etablera sig i det svenska samhället. Det föreslog centerledaren Annie Lööf på partiets presskonferens i Almedalen under onsdagen.

Året skulle, enligt partiet, omfatta extra intensiv språkundervisning och praktik men också mentorskap, samhällsorientering och kunskapstest.

Tanken är att de efter ett sånt år ska ha grundläggande språkkunskaper, yrkesfärdigheter och förståelse för det svenska samhället, sa Annie Lööf på presskonferensen.

Tanken är att kommunerna ska välja ut de nyanlända som får gå programmet.

Även asylsökande som inte fått uppehållstillstånd, men bedöms ha goda möjligheter att få stanna kan starta året.

De nyanlända får räkna med omkring 50 timmars jobb och plugg per vecka.

Partiledaren vill också införa en resultatbaserad SFI-peng för att förbättra den ofta kritiserade svenskundervisningen för de nyanlända.

De nyanlända skulle då få göra ett kunskapsprov före och efter genomförd kurs och utföraren får sedan betalt beroende på hur bra de lärt sig svenska.

– SFI har inte tillräckligt hög kvalitet i dag. Allt för många lär sig inte svenska.

När de nyanlända gått klart året ska de också, enligt centerledaren, kunna få ett frivilligt kunskapscertifikat som de kan använda när de söker jobb.

– Det är många nyanlända som upplever att trots den kompentens man har så är ändå dörren stängd till den svenska arbetsmarknaden.

Partiet beräknar kostnaden för satsningen till 2,6 miljarder för en fyraårsperiod och menar att projektet kan dra igång redan under nästa mandatperiod.

Kostnaden blir alltså omkring 50 000 kronor per person.

Men Annie Lööf, menar att pengarna räcker för alla stegen.

– De här 2,6 miljarderna räcker till det jag gått igenom, det är beräknat på vårt ekonomiska kansli.