ARBETET & SEKOTIDNINGEN GRANSKAR. ”Hej, jag heter Ibrahim och ska välja stöd och matchning.”

Så inleder Arbetets reporter Ibrahim Alkhaffaji sin rundringning till 15 lokalkontor hos stora leverantörer av stöd och matchning.

Han utger sig för att vara arbetslös och i färd med att välja leverantör, och frågar samtidigt varför han ska välja just det här företaget.

– Vi vet precis vad som krävs för att få ut våra deltagare i arbete, svarar en handledare på företaget Arcus, den största leverantören av stöd och matchning i Sverige under förra året.

Ibrahim Alkhaffaji får snarlika svar från de flesta leverantörerna. De kan hjälpa honom med att slipa sitt cv, inspirera honom och sätta honom i kontakt med olika arbetsgivare.

Manpower Matchning, systerföretag till bemanningsjätten Manpower, tar själva upp chansen till jobb i den egna koncernen.

Privat jobbförmedling

Matchningsbolag får bonus för att anställa egna deltagare

Nyheter

– Vi håller på både med bemanning och rekrytering och har ett ganska tätt samarbete med både konsultchef och rekryterare. Är det så att man vill gå hos oss försöker vi få ut er i jobb hos oss, säger en person på företaget.

När Ibrahim Alkhaffaji ställer direkta frågor om företagens bemanningsverksamhet svarar majoriteten av företagen att de har sådan verksamhet och framhåller också att det finns möjlighet till jobb där.

– Vi samarbetar med dem, det är bemanning, entreprenad och lager, säger en handledare på ett av Arbetsfabrikens lokalkontor som även har bemanningsföretag i samma koncern.

Statliga Lernia erbjuder också möjligheten till anställning i den egna koncernen.

– Vi har ett samarbete med Lernia Bemanning. Vi har arbetsgivarbanker där vi kan få in dig. Vi riktar inte bara in oss på Lernia Bemanning utan även andra bemanningsbolag, säger en ansvarig på ett av Lernias lokalkontor.

På Enrivals lokalkontor i en medelstor stad betonar en handledare att företaget i grunden är ett rekryterings- och bemanningsföretag.

Privat jobbförmedling

Så få hittar jobb genom matchningen

Nyheter

Handledaren berättar att de har flera lediga tjänster ute på sin sajt. Men menar att det lönar sig att gå via stöd och matchning i stället för att söka jobben direkt.

– Vi har faktiskt flera tjänster som vi bara tillsätter med våra sökande i stöd och matchning. I och med att stöd och matchning och rekrytering går lite hand i hand ser vi alltid vad vi har i vårt eget hus innan vi går ut i rekrytering.

När Arbetets reporter frågar företaget Arcus om han kan söka deras bemanningstjänster direkt, i stället för att gå via stöd och matchning, berättar handledaren att deltagarna har förtur till tjänster i bemanningsverksamheten.

– Våra stöd- och matchningsdeltagare får ju de tjänsterna vi får in i första hand. Men har vi ingen i underlaget vänder vi oss till andra.