I mitten av maj gjorde Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket ytterligare en granskning av arbetsplatser där många arbetstagare riskerar att bli utnyttjade, och transaktioner ske svart.

107 företag inom biltvätt, rekonditionering och verkstäder över hela landet har granskats.

På 90 procent av arbetsplatserna hittade Arbetsmiljöverket allvarliga brister.

Något som ledde till cirka 70 sanktionsavgifter, och 50 inspektionsmeddelanden med krav som rör ras- och kemikalierisker.

En annan bransch som myndigheterna tittar på är skönhetsvärlden, särskilt nagel- och thaimassagesalonger.

– Vi kan göra kontrollköp och det är en och annan skattemas som låtit sig masseras och då till exempel blivit erbjuden sexuella tjänster. Och på många av nagelsalongerna är det ren slavhandel som pågår, säger Conny Svensson, som ansvarar för Skatteverkets kontrollverksamhet.

Skatteverkets kamp mot svartjobb: Tror på stort genombrott

Nyheter

Enligt Jerk Wiberg på gränspolisen i region Stockholm förbättrades situationen på nagelsalonger för några år sedan efter att man upptäckt systematisk annan handel med arbetstillstånd.

– Nu får vi återigen träffar i den här branschen. I nagelsalonger verkar det ligga mycket pengar, de poppar ju upp överallt. Arbetskraften är nästan aldrig svensk och det handlar om mycket sämre löner, även om det är jättesvårt att få fram vad de faktiskt tjänar, säger Jerk Wiberg.

Enligt samtliga inblandande myndigheter finns ett återkommande system när det gäller de som jobbar på nagelsalonger.

–  Arbetskraften är nästan uteslutande från Vietnam och oftast med ett tillstånd som varaktigt boende i Tjeckien, säger Jerk Wiberg.

Det kan förklara varför Migrationsverkets statistik över arbetstillstånd inte ser ut att stämma överens med verkligheten, där det numera finns en nagelsalong i varje galleria.

Inget skydd för egenföretagare i skönhet

Arbetsmiljö

Enligt den statistiken utfärdades förra året totalt 110 arbetstillstånd för hela skönhetsbranschen, dit både nagelteknologer och thaimassörer hör.

För den som har ett tillstånd som ”varaktigt boende” i ett EU-land syns inte i någon statistik.

Det finns heller inga krav på löner i nivå med kollektivavtal eller att man ska kunna försörja sig på sin anställning, som är ett krav när människor utanför EU får arbetstillstånd här.

I stället kan du jobba 90 dagar i vilket EU-land som helst, utan några krav.