Ebba Busch Thor: Ett fast jobb ska alltid ge mer än bidrag
Vissa nyanlända tjänar på att inte jobba, menar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, som vill införa ett extra jobbskatteavdrag för nyanlända men dömer ut parternas förslag till etableringsjobb.
”Bert är väldigt trevlig”
– Bert är en komplex person, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.
När Arbetet träffar henne på kontoret i riksdagen ska hon om några dagar återigen ge sig ut på turné med Ny Demokrati-grundaren Bert Karlsson.
Hon skrattar först åt frågan om hur det är att umgås så mycket med den rikskände entreprenören.
– Det är lite spänt eftersom det är så mycket medieuppmärksamhet, men Bert är väldigt trevlig.
Bert Karlsson är en vattendelare. Han lyfte tillsammans med parhästen Ian Wachtmeister begreppet ”verklighetens folk” som drygt 20 år senare togs över av Ebba Busch Thors föregångare Göran Hägglund.
Genom begreppet målade man upp en skiljelinje mellan sådant som sägs vid köksbordet och makt- och kulturelitens samhällssyn.
Jag tycker att det är stor skillnad på hur man hälsar på en person och frågan om liv och död
En liknande skiljelinje målar Ebba Busch Thor i en ny debattartikel i Svenska Dagbladet. Där menar hon att det finns en ”ovilja att tala om värderingar”.
Hon lyfter som exempel män som får skadestånd för diskriminering när de vägrat ta kvinnor i hand, något som är förbjudet enligt vissa tolkningar av islam.
Är det politikers roll att bestämma hur folk ska hälsa på varandra på jobbet?
– Det är politikers roll att se till att vi har ett väl fungerade samhälle som hänger ihop. Jag tycker att vi bör vara tydliga med vad som är våra seder och bruk i Sverige.
Ett uppmärksammat fall där religion har krockat med arbetsuppgifter är barnmorskan Ellinor Grimmark.
Hon nekades anställning hos Region Jönköping på grund av att hon inte ville utföra aborter och stämde sedan regionen i Arbetsdomstolen.
Ebba Busch Thor har tidigare uttalat sig positivt till det som brukar kallas för samvetsfrihet, som handlar om att följa sin religiösa eller moraliska övertygelse.
Men hon anser inte att det går att jämföra frågan om att vägra att utföra abort och att inte ta i hand.
– Jag tycker att det är stor skillnad på hur man hälsar på en person och frågan om liv och död.
Men borde det inte vara arbetsgivarens rätt att bestämma vilka arbetsuppgifter personen som anställs ska utföra?
– I regel ja, men frågan om liv och död är en annan sak.
”Man får ett riktigt jobb men börjar med en lägre lön”
Sverige befinner sig just nu i en högkonjunktur och arbetslösheten är låg. Samtidigt halkar vissa grupper efter, som nyanlända och långtidsarbetslösa.
I höstas presenterade Alliansen gemensamt sina inträdesjobb – alltså jobb för unga och nyanlända där lönen är 70 procent av ingångslönen i branschen.
Det förslaget ser Ebba Busch Thor som det viktigaste för att minska klyftan på arbetsmarknaden.
– Man får ett riktigt jobb men börjar med en lägre lön därför att man inte riktigt kan språket eller jobbet tillräckligt bra.
Samtidigt har parterna på arbetsmarknaden kommit överens om en annan modell som de kallar etableringsjobb, också de med lägre kostnader för företagen men där staten går in med mellanskillnaden till den anställde.
I en intervju med Moderatledaren Ulf Kristersson i Arbetet i början av april sa han inte blankt nej till etableringsjobben, även om han ansåg att Alliansens modell är bättre.
Men Ebba Busch Thor är betydligt mer kategorisk.
– Det är väldigt uppenbart att man har försökt lyssna in den nuvarande regeringen i de här förhandlingarna där staten ska gå in med ett bidrag och subventionera hälften av lönen. Det kommer inte att hålla. Vi får arbetsgivare som inte vill ha kvar den anställde när bidraget försvinner, eller de som säger att det här blir för dyrt för statskassan.
Varför skulle politiker vara bättre än parterna på att besluta om det här?
– Jag uppfattar det som att man har läst av det politiska landskapet och vad som är möjligt att få igenom med den här regeringen. Hade det varit en annan regering tror jag att parterna hade förhandlat fram ett annat förslag.
”Trösklarna till svenska samhället är jättehöga”
I sin budgetmotion föreslår också Kristdemokraterna ett dubbelt jobbskatteavdrag för nyanlända.
Syftet med jobbskatteavdrag är att öka incitamentet att ta ett jobb i stället för att gå på bidrag.
Samtidigt riktar sig alltså det här avdraget till den grupp som står längst ifrån arbetsmarknaden.
Handlar det verkligen om den enskilda personens vilja att ta ett jobb i det här fallen?
– Långt ifrån alltid, i vissa fall ja. Men jag skulle säga att det är olika faktorer, den främsta anledningen till att många står utan arbete är att vägen in till det svenska samhället är jätteotydlig och att trösklarna är jättehöga.
Och hur påverkar ett extra jobbskatteavdrag den situationen?
– Det kommer inte att påverka det. Men det kan inträdesjobben göra.
Ebba Busch Thor menar dock att vissa nyanlända med barn går back ekonomiskt på att gå från bidrag till jobb.
– Därför tycker vi att det är viktigt med jobbskatteavdrag. Det ska alltid ge mer att ha ett fast jobb att gå till, än att gå på bidrag.
”Kvotering är fel väg att gå”
I höstas pågick Metoo-rörelsen för fullt. Mängder av kvinnor vittnade om sexuella trakasserier och övergrepp på sina arbetsplatser.
En av dem som sade ”me too” var Ebba Busch Thor.
Hon menar att det behövs mer resurser till polisen för att stoppa sexuella trakasserier på jobbet, men stänger inte dörren för att också satsa på diskrimineringsombudsmannen.
Min önskan är att vi ska ha ett samhälle där kön inte är det avgörande. Att då genom lagstiftning cementera att kön är det avgörande för en plats i en styrelse eller på en arbetsplats tycker jag är fel väg att gå
– Det är jag absolut öppen för. Vi har öppnat för att se över resurserna i hela kedjan.
Ebba Busch Thor tror visserligen att fler kvinnor i företagsledningar kan förändra kulturen på arbetsplatsen, men hon och Kristdemokraterna är ändå emot kvotering till bolagsstyrelser.
– Min önskan är att vi ska ha ett samhälle där kön inte är det avgörande. Att då genom lagstiftning cementera att kön är det avgörande för en plats i en styrelse eller på en arbetsplats tycker jag är fel väg att gå.
Precis som med kvoteringen motsätter sig KD att vissa föräldradagar är öronmärkta. De menar att det är upp till föräldrarna att själva lägga upp sin ledighet.
Argumentet att småbarnsåren är en kvinnofälla som bland annat leder till lägre pension, ger Ebba Busch Thor inte mycket för.
– Med det argumentet kan man lika väl hävda att barn i största allmänhet är en kvinnofälla och därmed borde förbjudas. Jag tycker ibland att den argumentationen går ganska långt och är väldigt barnfientlig. I stället för att diktera hur kvinnor ska leva sina liv tycker jag att man ska kompensera genom att dela lika på premiepensionspoängen.
Arbetets partiledarintervjuer
1. Jan Björklund, Liberalerna Läs intervjun här
2. Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet Läs intervjun här
3. Gustav Fridolin, Miljöpartiet Läs intervjun här
4. Ulf Kristersson, Moderaterna Läs intervjun här
5. Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna
6. Stefan Löfven, Socialdemokraterna Läs intervjun här
7. Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna Läs intervjun här
8. Annie Lööf, Centerpartiet Läs intervjun här
Verklighetskollen
I sommar är det fotbolls-VM. Vilka lag är med i Sveriges grupp?
– Var Brasilien med?
Nej.
– Då har jag ingen aning.
Hamnkonflikten i Göteborg har fått regeringen att utreda strejkrätten. Vilket LO-förbund vill att hamnarbetarna ska ansluta sig till dem?
– Det här har jag läst säkert tre gånger och tycker att det är så otroligt rörigt. Jag vet inte svaret.
Var går årets Eurovisionfinal?
– Den går i Portugal.
Rätt svar: Tyskland, Sydkorea och Mexiko. Transport. Portugal.