Den infekterade situationen i Göteborgs hamn har lett fram till den mycket omdebatterade utredning om konflikträtten som regeringen tillsatt.

Den statliga utredaren Tommy Larsson ser över om man bör ändra rätten till stridsåtgärder dels om arbetsgivaren redan har avtal med ett annat fack och dels om syftet är annat än att uppnå kollektivavtal.

Bakgrunden är att Hamnarbetarförbundet vidtagit stridsåtgärder mot APM Terminals i Göteborgs hamn, trots att företaget har kollektivavtal för samma typ av arbete med Transport.

Stämningen mellan de båda förbunden har varit kylig men de senaste månaderna har de, som Arbetet tidigare skrivit, träffats ett antal gånger på LO:s initiativ.

I dag klockan två har Hamnarbetarförbundet kallat till presskonferens där de ska presentera sina ställningstaganden efter samtalen.

Transport har uttryckt förhoppningar om att beskedet blir att Hamnarbetarförbundet väljer att teckna hängavtal och på sikt gå med i Transport – en lösning som LO-förbundet länge önskat.

Om det som presenteras faktiskt skulle leda till att tvisten i Göteborgs hamn löser sig kvarstår det faktum att regeringens utredare Tommy Larsson senast den sista maj ska presentera förslag i frågorna ovan.

Striden om strejkrätten

Gamla motparter utreder konflikträtten ihop

Arbetsrätt

Han skriver i ett mejl till Arbetet att en eventuell överenskommelse mellan parterna i hamnen i sig inte skulle påverka uppdraget. ”Om och vad som skulle hända med utredningen blir väl i så fall en fråga för vår uppdragsgivare” fortsätter han.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) tillsatte utredningen i somras.

I en intervju med Arbetet i januari fick hon frågan om den blir avblåst om parterna kommer fram till en lösning.

– Det är för tidigt att svara på. Låt oss bara hoppas att parterna kan hantera det, det är det bästa, svarade hon.

Det svaret oroade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

– Självklart ska man lägga ner utredningen om det här löser sig i Göteborgs hamn, sa han till Arbetet den artonde januari.