Jonas Sjöstedt: LO sätter partilojalitet före medlemsintresse
Vänsterpartiet slogs ”in i det sista” för att få upp a-kassan i den senaste budgetförhandlingen med regeringen. Enligt Jonas Sjöstedt är det hans parti som har kämpat hårdast för reformer som gynnar LO-anslutna. LO-ledningens attityd till partiet gör honom besviken.
”Det är också staten som gör vinsten på kortare arbetstid”
I två steg vill Vänsterpartiet inleda övergången till sex timmars arbetsdag nästa mandatperiod.
Det första är en försöksverksamhet. Staten ska avsätta 2,5 miljarder kronor per år för att varje kommun och region ska kunna göra ett försök med sextimmarsdag.
– Vi hoppas att det ska starta en utveckling där det här rullar vidare, säger Jonas Sjöstedt.
Det ska inte vara krav på att testa?
– Vi tror inte man kan tvinga, de måste vilja. Men vi tror att de flesta gör det, för staten tar merkostnaden.
– Det är också staten som gör vinsten på kortare arbetstid, fortsätter Jonas Sjöstedt.
Han uppger att tidigare försök har lett till sänkta sjuktal, nya arbetstillfällen och ork att jobba fram till pensionen.
Jonas Sjöstedt betonar att nedtrappningen måste ske i flera steg.
Men Vänsterpartiet vill nästa mandatperiod, utöver försöksverksamheten, ta ett första beslut om sänkt normalarbetstid.
Hur mycket?
– Det har vi inte satt ned foten om än.
Men det ska börja genomföras så att normalarbetstiden faktiskt minskar under mandatperioden?
– Det är vårt mål. Vi ska påbörja resan nästa mandatperiod. Men exakt vilket år och hur mycket har vi inte presenterat än.
Hur många minuter kan man vänta sig att ni minst tar beslut om?
– Du vill ha en av våra bästa nyheter som vi ska presentera i valrörelsen. Du får den inte i dag, men det kommer.
…man kan inte utesluta att löneökningstakten blir något lägre när man kortar arbetstiden
Tidigare har ni talat om att ta av löneutrymmet för att genomföra arbetstidsförkortning. Det har ni lämnat?
– Vi vill ha bibehållen lön. Vi vill inte sänka någons lön.
Sänkt lön var det ju inte fråga om i de tidigare beräkningarna heller. Men det handlade om att tydligt ta av löneutrymmet. Har ni lämnat den tanken?
– Vi ska inte sätta lönerna, det gör parterna. Men man kan inte utesluta att löneökningstakten blir något lägre när man kortar arbetstiden.
Inom fackföreningsrörelsen har man upprepade gånger valt att prioritera ned krav på sextimmarsdagar.
Till exempel har rätt till heltid lyfts som mer angeläget.
På frågan om en lagstiftad arbetstidsförkortning snävar av fackens förhandlingsutrymme genom att en del av överskottet från produktionen styrs dit svarar Jonas Sjöstedt att det redan finns regler om arbetstid, frågan är hur de ser ut.
Han säger att förändringen måste ske i dialog med parterna och fortsätter:
– Jag ser ju det som givet att rätten till heltid även på det privata området ska genomföras parallellt med arbetstidsförkortning.
Lagstiftad rätt?
– Ja, om inte parterna löser det är vi beredda att lagstifta. På den offentliga sidan har det varit möjligt att gå via SKL.
De inledande försöken med sextimmarsdagar är som sagt tänkta att finansieras med statliga miljarder.
Jonas Sjöstedt ger inget tydligt svar på om staten ska fortsätta skjuta till pengar på samma sätt om arbetstiden sänks på fler arbetsplatser.
– Vi får utvärdera och återkomma. Målet är att få i gång processen och få ett stort underlag för vad som faktiskt sker när man kortar arbetstiden.
”Blir det inskränkningar i konflikträtten blir det fajt”
Ett område där Vänsterpartiet vill att lagstiftaren håller sig borta är konflikträtten. Regeringen tillsatte i juni en omdebatterad utredning om den.
– Vi har markerat väldigt tydligt till Socialdemokraterna: Rör inte det här, det är ett stort misstag, säger Jonas Sjöstedt.
I januari gick han ut och hotade med att dra sig ur budgetsamarbetet om regeringen rör strejkrätten. Utredningen ska vara klar sista maj.
Jag hade hoppats att man skulle gå fram mycket mer offensivt när det gäller att ta bort allmän visstid
– Det är svårt att kommentera ett förslag som inte finns, men blir det inskränkningar i konflikträtten blir det fajt, säger han nu om vad som skulle få honom att verkställa hotet.
Du är orolig för att regeringen kan ändra den svenska modellen i en riktning du inte vill. Tycker du att man har fattat andra beslut som varit dåliga för den svenska modellen under mandatperioden?
– Inte vad jag kan påminna mig. Jag hade hoppats att man skulle gå fram mycket mer offensivt när det gäller att ta bort allmän visstid. Så jag tycker snarare att regeringen kunde ha gjort mer för att stärka löntagarna. Jag tycker också att det behövs en tuffare reglering av bemanningsbranschen.
Att kraftigt minska bemanningsföretagens verksamhet och förbjuda allmän visstid – är det möjligt utifrån hur arbetslivet har utvecklats?
– Vi är för att man ska kunna ha visstidsanställningar när det behövs; arbetstoppar och vikariat. De är viktiga, de är också en viktig väg in på arbetsmarknaden. Men i dag fastnar hundratusentals löntagare i permanent otrygghet. De jobbar och jobbar och jobbar men får aldrig en tillsvidareanställning. Det är faktiskt helt horribelt.
Du säger att ni har fått igenom 80 reformer. Vilken är viktigast för arbetstagare?
– Reduktionen av fackförbundsavgiften. Nu får dels miljoner fackanslutna och LO-medlemmar bättre ekonomi, men det som gör det så strategiskt är att det blir billigare att organisera sig fackligt. Om anslutningsgraden ökar, vilket är vårt syfte, ökar lönerna och arbetsvillkoren förbättras på sikt.
”Märkligt när LO:s ordförande säger att det kvittar”
– Den politiken får man från Vänsterpartiet. Om man gör upp med Centerpartiet eller Liberalerna får du hundra procent motsatt politik. Därför tycker jag det är så märkligt när LO:s ordförande säger att det kvittar.
– Att det kvittar om man har ett vänsterparti som har gjort 80 reformer som förbättrar för LO:s medlemmar eller om man gör upp med Jan Björklund som vill sänka lönerna med statliga ingripanden.
LO:s ordförande sa nyligen till ETC: ”Jag pratar gärna med Vänsterpartiet, men jag tror inte på dem, ärligt talat. Jag tycker att de är för elitistiska i sin syn på hur samhället ska skötas, och jag tycker att de är mer ute efter debatt än att skapa innehåll.”
Hur reagerar du?
– Vi har levererat 80 konkreta förändringar som gör livet bättre för LO:s medlemmar. Alltifrån att deras barn får fria glasögon till fler anställda i äldreomsorgen. Vi slogs in i det sista för att få upp taket i a-kassan i senaste budgetförhandlingen, men regeringen sa nej. Om man inte ser skillnad på det och någon som vill sänka lönerna med statliga ingripanden, då sätter man tyvärr partilojalitet före intresset för LO:s medlemmar.
– Och jag träffar ju Karl-Petter ibland. Han ser skillnad på det här, han vet vad skillnaden är. Därför tycker jag det är lite sorgligt att han inte kan säga det, säger Jonas Sjöstedt om LO:s ordförande.
Arbetets partiledarintervjuer
1. Jan Björklund, Liberalerna Läs intervjun här
2. Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet
3. Gustav Fridolin, Miljöpartiet Läs intervjun här
4. Ulf Kristersson, Moderaterna Läs intervjun här
5. Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna Läs intervjun här
6. Stefan Löfven, Socialdemokraterna Läs intervjun här
7. Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna Läs intervjun här
8. Annie Lööf, Centerpartiet Läs intervjun här
Verklighetskollen
Vad är den genomsnittliga kötiden för att få lägenhet via Stockholms bostadskö?
– Jag vet att jag har stått i den kön i sju år och jag har fått något erbjudande, men det var inget som var aktuellt så att säga. Jag kan tänka mig att det är där någonstans, åtta-nio år kanske.
Vilken svensk tog OS-guld i sprinten i längdskidor?
– Stina Nilsson heter hon va?
Vilket fackförbund är störst?
– Av LO-förbunden är det ju Kommunal, de gick ju om Metall för ganska länge sedan.
Men på hela arbetsmarknaden?
– Undrar om Unionen, nä .… Jag är osäker, Unionen eller Kommunal.
Rätt svar: Kötiden är 10 år. Stina Nilsson tog guld. Unionen är störst.