Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har i dagarna gjort ett utspel om att regeringen troligtvis kommer förslå en inskränkning av strejkrätten. Bakgrunden är att regeringen tillsatt en utredning med anledning av den fackliga konflikten i Göteborgs hamn.

Man har tagit in en oseriös arbetsgivare i hamnen vilket har skapat problem. Lösningen borde vara att ta över driften av hamnen i offentlig regi – inte att ge sig på strejkrätten! Den är en grundläggande del av vår demokrati.

Det är svårt att förstå att en socialdemokratiskt ledd regering lägger ett sådant här förslag. Det är ett svek som mött kritik från stora delar av Sveriges tre stora fackliga centralorganisationerna. En inskränkning av strejkrätten förskjuter makten till arbetsgivarnas fördel och kommer att påverka alla – inte bara parterna i Göteborgs hamn.

Förslaget är populärt hos Svenskt Näringsliv och fackföreningsfientliga partier som Centern och Liberalerna, partier som Socialdemokraterna sagt sig vilja samarbeta med efter valet. Men en inskränkning av strejkrätten är ett hot mot den svenska modellen. Vi uppmanar Yla Johansson och regeringen därför att tänka om. Rör inte strejkrätten!