I veckan höll USA:s och EU:s FN-delegationer ett seminarium i New York om nedmonteringen av demokratin i Kambodja.

Detta upprörde den kambodjanska FN-delegationen som i ett brev förklarade att seminariet var arrogant och respektlöst.

Seminariet är ”… en allvarlig inblandning i det kambodjanska kungadömets inre angelägenheter” skrev den kambodjanska FN-delegationen till FN:s medlemsstater.

En av paneldeltagarna i seminariet var Kem Monovithya från oppositionspartiet CNRP, som i november upplöstes av Kambodjas högsta domstol.

Kem Monovithya är dotter till den tidigare partiledaren för CNRP, Kem Sokha, som greps för landsförräderi i september i år. Som bevis för hans förräderi har åklagaren hänvisat till en film från 2013 där Kem Sokha talar om hur han ska ta lärdom av gräsrotsrörelser i andra länder som genom protester lyckats avsätta makthavare.

Högsta domstolens beslut att upplösa CNRP byggde på anklagelser om att partiet sades vilja störta Hun Sen, som suttit vid makten i mer än 30 år.

CNRP gick vid sommarens lokalval starkt framåt. Genom att fängsla Kem Sokha och upplösa partiet har Hun Sen undanröjt det största hotet mot en valseger i juli nästa år.

Kravallutrustad polis stod beredda utanför högsta domstolen i Phnom Penh i november 2017 då oppositionspartiet upplöstes.

Medier tystas i Kambodja

Global

Människorättsorganisationer och internationella organisationer – som bland annat svenska LO, IF Metall och biståndsorganisationerna Union to Union, Forum Syd och Diakonia – har länge varnat för att Kambodjas regering begränsar yttrande- och organisationsfrihet.

De senaste åren har oppositionspartier och fackföreningar förbjudits, aktiva medlemmar fängslas och regeringskritiska medier tvingats stänga.

Sverige har tillsvidare beslutat att frysa allt bistånd till Kambodja, förutom stöd till utbildning och forskning. De senaste fyra åren har Sverige gett närmare en miljard kronor i bistånd till landet.

Kambodja är också ett av länderna som undertecknat Global deal, statsminister Stefan Löfvens prestigeprojekt, som handlar om att dra igång en social dialog mellan stater, fack och företag.

USA och EU har stoppat allt finansiellt stöd till det kommande valet nästa år. EU har också hotat med att stoppa de skattelättnader som Kambodja åtnjuter på sin handel med EU:s medlemsstater.

I förra veckan fastslog EU-parlamentet i en resolution att Kambodjas kommande val inte kan anses legitima om det största oppositionspartiet inte får delta. Likaså uppmanade parlamentet EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström att tillfälligt införa tullar på Kambodjas import av europeiska varor.

Kambodjas premiärminister Hun Sen har inte visat några tecken på att lyssna på det internationella samfundet. I ett tal i huvudstaden Phnom Penh förra veckan uppmanade han till och med USA och EU att införa fler sanktioner.

– Jag uppmanar EU och USA att frysa alla kambodjanska ledares tillgångar utomlands, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters, men la sedan till att Kambodja ändå inte har några pengar i EU eller USA.

Relationerna mellan Kambodja och flera Västländer blir allt kyligare. Men Hun Sens regeringen har dock andra allierade, till exempel Kina. Enligt Reuters kan ingen annan biståndsgivare mäta sig med Kina i Kambodja. Förra året uppgick det kinesiska biståndet till mer än två miljarder kronor, vilket är fyra gånger mer än USA:s bistånd och närmare tio gånger mer än det svenska.

Kambodjas handelsminister Pan Sorasak lär ändå ha varnat Hun Sen för att eventuella tullavgifter på EU-importen skulle kunna komma att kosta landet motsvarande 5,7 miljarder svenska kronor årligen, enligt amerikanska Voice of America.

Erik Halkjaer

Kambodja

• Kambodja har ungefär 15 miljoner invånare. Landet ligger mellan Thailand och Vietnam.

• 1975-1979 styrdes landet kommunistpartiet och gerillarörelse Röda khmererna. Terrorväldet beräknas ha lett till att närmare en fjärdedel av befolkningen dog av framför allt svält, men även genom avrättningar.

• Röda khmererna kastades ut av den vietnameiska armén som ockuperade Kambodja mellan 1978 och 1991. Landet var då en enpartistat med Det kambodjanska folkets parti, CPP, som det nda tillåtna partiet.

• 1985 utsågs Hun Sen till premiärminister. Han hade då varit utrikesminister sedan 1979. Sedan 1992 är Kambodja en självständig flerpartistat men CPP har vunnit alla val.

• Hun Sen är i dag den premiärminister som suttit längst vid makten i hela världen.

• Kambodjas ekonomi har i snitt växt med sju till åtta procent sedan 1990-talet. Den andel av befolkningen som lever i fattigdom har minskat från nära hälften till 13,5 procent sedan 2007.

• Landets stora inkomstkällor är textilindustrin och turism. Flera svenska klädföretag köper sina kläder från Kambodja. Landets lagstadgade minimilöner räcker inte att leva på och många textilarbetare jobbar med osäkra korttidskontrakt.

Källor: Wikipedia, Världsbanken och Arbetet Global