– Om du frågar mig blev vi en diktatur för flera år sedan, säger Mora Sar som är ordförande för livsmedelsfacket Cambodian Food och Service Workers Federation.

Just nu befinner han sig i Sverige för att träffa hjälporganisationer.

Han är orolig över utvecklingen i sitt hemland.

Nyligen greps oppositionsledaren Kem Sokha och anklagades för förräderi. Regeringspartiet har sagt att om hans parti (CNRP) inte hittar en efterträdare kan de förhindras att delta i nästa års val.

De senaste veckorna har det skett samordnade kampanjer mot flera medier som anses stå oppositionen nära. Bland annat har engelskspråkiga tidningen Cambodia daily tvingats stänga på grund av att skattemyndigheterna plötsligt kommit med ett högt skattekrav.

KAMBODJA BRYTER MOT GLOBAL DEAL

Frivilligorganisationer och fackförbund i landet är oroade över utvecklingen.

Mora Sar säger att den sittande premiärministern Hun Sen har varit kreativ i sitt användande av ordet demokrati, samtidigt som regeringspartiet sedan drygt 30 år tillbaka stiftat lagar som inskränkt rätten att uttrycka sig och organisera sig.

– Polisen övervakar våra lokaler. När vi får besök brukar de gå in på vår expedition och fråga besökarna varför de är där. Det är en obehaglig situation, säger Mora Sar.

Mora Sar.

Situationen i Kambodja har snabbt förvärrats, vilket enligt många beror på att landet håller val i juli 2018. Ett lokalval i juni visade att oppositionen mot Hun Sen, som är en av de ledare som suttit längst vid makten i världen, växt sig allt starkare. Regeringspartiet CPP har känt sig allt mer hotat.

Flera lagar har nyligen införts som gjort det svårare att kritisera landets regering.

För att få verka som fackförening måste organisationen registreras hos myndigheterna. Men många fackföreningar och hjälporganisationer får inte tillstånd att bedriva sina verksamheter.

– Vi har till exempel sökt tillstånd för att få bedriva facklig verksamhet men har inte fått något. Det innebär att myndigheternas jurister kan se vår verksamhet som illegal, säger Mora Sar som har drygt 3000 medlemmar i sitt fackförbund för livsmedelsarbetare.

Att kräva rätt att förhandla eller gå ut i strejk kan därför få rättsliga konsekvenser.

– Det är inte många som vågar gå ut i konflikt nu av det skälet, säger Mora Sar.

En ny lag har dessutom i princip gjort det olagligt att strejka för högre lägstalöner.

Landets lägsta löner ska sättas av en kommitté där både stat, fack och arbetsgivare har sina representanter. När lönen är satt får facken inte gå ut i konflikt mot lönenivån. Men eftersom många fack inte kunnat registrera sig hos myndigheterna får de inte vara med och utse och påverka arbetstagarnas representanter i kommittén.

Kambodja är ett av 16 länder som sagt att de vill stärka dialogen mellan fackföreningar, arbetsgivare inom ramen för Global deal. Flera svenska organisationer, som IF Metall, Forum Syd och Diakonia stödjer verksamheter för att bygga upp en sådan dialog. På plats finns även svenska H&M som köper mycket kläder från textilföretag i landet.

MISÄREN PRESSAR H&M-ARBETARNAS LÖNER

Både EU och svenska regeringen har nu uttryckt oro för vad som händer i landet.

Det kambodjanska regeringspartiet CPP hävdar dock att landet utsatts för en amerikansk komplott.

Att oppositionsledaren Kem Sokha greps beror, enligt regeringsvänliga Fresh News, på att USA använder honom som ett verktyg för att störta den sittande regeringen. De hänvisar till ett videomontage där Kem Sokha påstås säga att han ända sedan 1993 har fått stöd från USA för att få till stånd ett regimskifte i landet.

ENGLISH VERSION: POLICE MONITORING CAMBODIAN TRADE UNIONS