Ni måsta betala sex miljoner dollar i skatt.

Det beskedet fick Cambodian Daily i veckan då även landets premiärminister Hun Sen gick till attack mot tidningen.

READ THE ENGLISH VERSION

I ett tal i en park i huvudstaden Phnom Penh betonade han att Cambodia Daily grundades av en amerikansk journalist som anklagades för att vara ”tjuv” och borde ”packa sin väskor och dra” om tidningen inte lyckades in betala in skatten innan den 4 september i år, alltså om mindre än två veckor.

Cambodia Daily, som publiceras på engelska, är en av få medier i Kambodja som tar upp känsliga politiska frågor och den omfattande korruptionen i landet.

Tidigare har regeringen inte lagt sig i så mycket i vad de engelskspråkiga tidningarna har publicerat, men det plötsliga skattekravet som riktats mot Cambodia Daily kan tyda på att dessa dagar nu är över.

I veckan meddelade landets finansdepartement  att två andra oberoende medier – Radio Free Asia och Voice of America – också kan tvingas betala in extra skatt.

Även lokala radiostationer som stått oppositionen nära håller på att tystats, uppger människorättsorganisationer till Arbetet Global.

Regeringen har även börjat syna flera organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter i landet.

I onsdags kom plötsligt Kambodjas utrikesminister med beskedet att alla utlänningar som jobbar för den amerikanska organisationen National Democratic Institute måste lämna landet inom en vecka.

Den amerikanska hjälporganisationen inriktar sig på att stärka demokratiska institutioner i ett 70-tal länder i världen. Myndigheterna anklagar National Democratic Institut för att befinna sig landet olagligt eftersom de inte har registrerat sig.

– Det vi är mest oroliga över är att regeringen planerar att göra som Kina och införa en NGO-lag.

Erik Andersson, IF Metall

Oron växer nu att även svenska organisationer ska drabbas.

Svenska IF Metall är ett exempel. Fackförbundet jobbar för att stärka demokratiska fackföreningar i landet.

Erik Andersson, internationell sekreterare på IF Metall, säger att han är bekymrad över hur deras och det globala industrifacket IndustriAlls projekt för facklig organisering kan komma att påverkas.

– Det vi är mest oroliga över är att regeringen planerar att göra som Kina och införa en NGO-lag. Det skulle kunna innebära att utländsk finansiering av organisationer förbjuds och kan påverka vårt arbete med att stärka de fria facken i Kambodja, säger han till Arbetet Global.

Att myndigheterna nu tar till hårda åtgärder mot medier och biståndsorganisationer beror enligt många experter på en växande politisk oro i landet.

I juni i år hölls lokala val i Kambodja. I samband med dessa blev det tydligt att landets opposition vuxit sig allt starkare. Det oroar den sittande regeringen eftersom det är nationellt val i juli nästa år.

Under våren rapporterade Arbetet Global om hur lagar lagts fram som har minskat möjligheten för fria fackföreningar att verka i landet.

Kambodja är på pappret en demokrati men landet har de senaste 30-åren styrts av en och samma man, premiärminister Hun Sen.

Han leder regeringspartiet CPP (Cambodian Peoples Party). Partiet fick makten 1979 då Vietnam invaderade Kambodja och avsatte Pol Pot och Röda Khmerernas skräckvälde där miljontals människor mördades och avrättades.

För många blev då regeringspartiet en garant för att hålla Röda Khmererna borta från makten. Med åren har dock ett korrupt system växt fram där det finns täta kontakter mellan olika partiföreträdare och näringslivet.

Kambodja är ett av världens mest korrupta länder och ligger på 156:e plats av 176, i korruptionsrankingen som Transperency International gör.

Missnöjet med korruptionen är också en del av förklaringen till att missnöjet mot den sittande regeringen växer inför valet 2018.