I förra veckan publicerade Arbetet artiklar om fackförbundet Unionens ryska aktieinnehav, bland annat aktier till ett värde av nära 43 miljoner kronor i det ryska olje- och gasbolaget Surgutneftegaz.

Ett bolag med oklara ägarförhållanden och som borrar efter olja i ett naturreservat där sibiriska ursprungsfolk har sina heliga platser.

I lördags meddelade dock Unionen via Twitter att aktierna sålts ”tidigare i år”, men när Arbetet kontaktar Unionens presstjänst med följdfrågor vill förbundet inte svara på när försäljningen skett.

Uppgifterna om Unionens aktieinnehav finns med i senaste årsredovisningen för 2016.

Inför publicering har Arbetet frågat om Unionen äger aktier i Surgutneftegaz i dag.

”Jag kan inte kommentera enskilda aktieinnehav”, svarade Unionens kapitalförvaltare Karl-Magnus Björklund då.

När Arbetet har frågat varför Unionen inte kan kommentera har svaret varit: ”Vi redovisar Unionens aktieinnehav en gång per år i samband med årsredovisningen. I övrigt kommenterar vi inte vad vi äger och inte äger.”

Men efter Arbetets granskning meddelar Unionen att aktierna sålts.

Unionens ryska oljeaktier en farlig handel

Nyheter

I ett mejl lyfter förbundets pressansvariga Unionens placeringspolicy och att det externa bolag som hjälper Unionen att analysera innehaven kommit fram till att de ryska bolagen inte bryter mot förbundets riktlinjer. ”Trots det har vi valt att sälja av vårt innehav i år”, skriver presstjänsten.

Vilket datum sålde ni i aktierna i Surgutneftegaz?
– Vi går aldrig in på detaljer om när vi säljer olika innehav, svarar förbundets pressansvariga via mejl.

Varför sålde ni aktierna?
– Våra innehav är runt 25 år gamla och köptes av fackförbundet Sif som tillsammans med HTF blev Unionen 2007. Vid den tidpunkten hade Sif:s kapitalförvaltning identifierat stora värden i att köpa in sig i ryska elnät och andra krafttillgångar. Unionen har sålt flera ryska innehav under 2017. Flera av de ursprungliga ryska aktieinnehaven under åren har också delats upp i flera, mindre bolag och de som avnoterats från börsen kan vara svårare att sälja.

Surgutneftegaz hotar natur och ursprungsfolk

Nyheter

Varför svarade ni inte på vår fråga om ni äger aktier i Surgutneftegaz när vi ställde den tidigare? Med tanke på att ni nu kommenterar det på Twitter?
– Vi har valt att kommunicera detta efter din artikel då vi anser att det finns ett behov av att förtydliga att vi har sålt aktierna.

Sålde ni aktierna i Surgutneftegaz före eller efter att vi började ställa frågor till er?
– Som sagt, vi går aldrig in på detaljer kring när vi säljer olika innehav.

Se hela granskningen sammanfattad i en film

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.