I ett upprop i början av november krävde 55 företrädare för Rysslands ursprungsbefolkningar att det ryska naturvårdsverket ska stoppa planerna på oljeutvinning i Numtoreservatet.

Surgutneftegaz, där Unionen äger aktier, utvinner visserligen redan en stor del av sin olja och gas i den känsliga naturen i Chanty-Mansijskregionen i västra Sibirien.

Men våtmarkerna i Numtoreservatet är unika.

– Området har ingen motsvarighet i Ryssland eller resten av världen. Här breder tundran ut sig längre söderut än på någon annan plats, av skäl som forskningen ännu inte förstår. Och här har cederskogarna sin nordligaste utbredning, med flera värdefulla arter, säger Tatjana Merkusjina, mångårig chef för Chanty-Mansijsk-regionens avdelning för skyddsvärda områden.

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.

Men framför allt är detta helig mark, med många kultplatser för ursprungsbefolkningarna i hela västra Sibirien. Sjön Numto är helig.

Dessutom är de renskötande chanterna i Numto den enda befolkningen här som har bevarat sitt ursprungliga sätt att leva.

Unionens ryska oljeaktier en farlig handel

Nyheter

Våtmarkerna, där Ob och andra floder har sitt ursprung, är viktiga för klimatet och tillgången på rent sötvatten i västra Sibirien.

Allt detta hotas av oljeutvinningen, enligt Merkusjina.

Surgutneftegaz presstjänst säger till Arbetet att bolaget gör vad som krävs i dess licenser för oljeutvinning. Där ingår hearingar för att lyssna på lokalbefolkning och miljöexperter.

Agrafena Sopotjina, företrädare för de renskötande chanterna, ger inte mycket för den processen.

– När FN:s experter kom hit i våras såg våra myndigheter till att vi inte fick träffa dem, säger Agrafena Sopotjina till nyhetsbyrån ura.ru. Jag såg dem bara på avstånd.

Elena Sakirko vid ryska Greenpeace ger samma bild. 2016 ändrade myndigheterna regleringen av Numtoreservatet för att låta Surgutneftegaz borra efter olja. Beslutet, som först mörkades, togs helt utan hänsyn till experternas och lokalbefolkningens invändningar.

Okänt vem som styr oljebolaget

Nyheter

En av dem som argumenterade mot beslutet att luckra upp skyddet av Numto var Tatjana Merkusjina. Efter påtryckningar från Surgutneftegaz blev hon uppsagd från sin tjänst.

– Beslutet strider mot federala ryska lagar, det är ingen tvekan om det, säger Tatjana Merkusjina. Jag kan bara hoppas att den ryska regeringen griper in.

– Till utländska aktieägare i Surgutneftegaz vill jag säga: Kräv att beslutet att släppa in bolaget i Numto dras tillbaka. Värdet av oljan står inte i någon rimlig proportion till andra värden som står på spel.