Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling har hamnat i blåsväder. Det efter att Uppdrag granskning avslöjat att han har placerat pengar i Luxemburg och Malta för att betala mindre skatt i Sverige.

I programmet frågade sig Leif Östling bland annat vad han får för de skattepengar han betalar in. Uttalandet har mött hård kritik, bland annat hos LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som menar att hans förtroende för motparten ”fått sig en knäck”.

– Det är inga små anspråk de har på att vi ska leverera saker från samhälle och stat till näringslivet. Då måste naturligtvis alla vara med och betala den kostnaden.

Hos de medlemsorganisationer i Svenskt Näringsliv som Arbetet varit i kontakt med är tongångarna olika kring ordförandens uttalanden.

– Vi kommenterar inte saken men vi har förtroende för Leif, säger Anna Lööf, pressekreterare på Teknikföretagen och fortsätter:

– Det är viktigt att understryka att det här har han gjort som privatperson.

Martin Klepke: Efter Östling: Låt hög internationell kapitalskatt stoppa skattesmitare

Ledare

Almega är den största förbundsgruppen i Svenskt Näringsliv. Ordföranden för Almega, Marcus Kristiansson, är också vice ordförande i Svenskt Näringsliv. I en mejlkommentar till Arbetet kritiserar han Leif Östlings uttalande.

”Almega delar inte de uppfattningar som Leif Östling gav uttryck för i den intervju som sändes i gårdagens SVT:s Uppdrag Granskning. Vi noterar att Leif har tagit tillbaka och bett om ursäkt för sina uttalanden, vilket är bra. I övrigt utgår vi från att Leif Östling följt och följer de regler och lagar som finns.”, skriver Marcus Kristiansson.

Hanneli Arvonen, Skogsindustriernas representant i Svenskt Näringslivs styrelse, vill inte heller prata om frågan saken.

– Det är inte olagligt. Ur ett moraliskt och etiskt perspektiv kan man ha sina synpunkter men det vill inte jag kommentera i media.

Har du förtroende för Leif Östling?
– Ja det har jag.

Andra är dock mer kritiska. En av dem är Bolidens vd Lennart Evrell som också sitter i styrelsen som representant för Industriarbetsgivarna. I en intervju med DI menar han att avslöjandet riskerar att skada Svenskt Näringsliv.

– Jag har inte hört vad han sagt. Vad jag läst ser förstås inte bra ut, säger han till DI.

En annan kritisk röst är Maria Mattsson Mähl, vd för företaget AlphaCE, och också hon ledamot i Svenskt Näringslivs styrelse. I en intervju med SVT menar hon att Östlings uttalanden är problematiska.

Yonna Waltersson: Leif Östling borde skämmas

Chefredaktören

– Man ska komma ihåg att han är en internationell företagsledare som betalat väldigt mycket skatt. Men den typ av upplägg som avslöjats, både här och tidigare från Panama, är stötande, säger hon till SVT.

Efter Uppdrag gransknings avslöjande lade Leif Östling upp en kommentar på Svenskt Näringslivs hemsida där han tonade ned sitt uttalande.

– Det var slarvigt uttryckt. Sverige har en generellt fungerande välfärd. Det jag försökte säga var att jag personligen använt den i mycket liten utsträckning jämfört med mitt finansiella bidrag till den.

Leif Östling vidhåller dock att det inte är olämpligt att placera pengar i andra länder än där man är bosatt eftersom det inte bryter mot några lagar.