”Vad fan får jag för pengarna” frågar sig Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling när han ställs till svars för det skatteupplägg han har på Malta.

Aktier för ett värde av 30 miljoner kronor har stoppats undan i ett bolag som Östling äger tillsammans med sin fru – i syfte att undvika skatt.

I paradisläckan, som bland annat SVT:s Uppdrag Granskning har varit med om att avslöja, framkommer hur samhällets rikaste genom avancerade skatteupplägg undviker att betala skatt. Bland dem hittar vi 2 000 svenskar.

I sig är det Östling gör inte olagligt. Men moraliskt mycket tveksamt. Och även om det håller sig inom lagens riktmärken är det Östling och hans välbeställda vänner ägnar sig åt ett växande problem för våra samhällen.

För varje skattekrona som planeras undan är kronor som inte kommer välfärdssamhället till del. Som inte går till infrastruktur, simhallar och vårdpersonal.

Det handlar heller inte om obetydliga belopp. Bara i Sverige beräknas skattefusket till 43 miljarder kronor. Det är som hela polisväsendet. Eller hela föräldraförsäkringen.

Men det ska också ses i en kontext av att vi har en samhällselit som har löner som de senaste årtiondena har skenat och där klyftorna har ökat. När samma elit dessutom avslöjas som skattefifflare riskerar det att påverka hela tilliten till samhället.

När samma elit dessutom avslöjas som skattefifflare riskerar det att påverka hela tilliten till samhället

Yonna Waltersson

Det är när man börjar tänka på vad det är Leif Östling faktiskt får som man kan bli rejält uppretad. Varje dag sliter människor hårt på förskolor, i hemtjänsten och på vårdavdelningar.

Människor som uppenbarligen befinner sig så långt bort från Leif Östlings verklighet att de knappt verkar ingå i hans föreställningsvärld.

Men det är människor som varje dag lägger ner sin själ i att vårda andra. Många gånger till mycket knappa resurser och som får tänja på vad man själv orkar med för att göra det lite bättre för andra.

Och det är människor som förstås betalar sin skatt ­– som inte sitter på middagsbjudningar och utbyter tips på smartaste skattefiffel.

Svenskt Näringslivs ordförande har vid det här laget hunnit pudla från sitt uttalande. Men miljonerna på Malta blir väl gissningsvis kvar