Under onsdagen presenteras regeringens höstbudget i sin helhet, men flera förslag har redan varit ute.

En rad satsningar motiveras med att det handlar om att återställa, eller delvis återställa, det som den tidigare alliansregeringen förändrade.

Arbetet listar fem ”återställare”:

1.Sänkt skatt för pensionärer

När statsminister Stefan Löfven (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade skattesänkningen för 1,5 miljoner pensionärer pekade de på att regeringen Reinfeldt under sin tid ökade klyftan i beskattning mellan pensionärer och löntagare. Detta genom sina jobbskatteavdrag.

Men även om regeringen nu vill sänka skatten för pensionärerna så räcker det inte till att utjämna hela skillnaden. Först 2020 ska skillnaden mellan beskattning av lön och pension vara helt borta, lovar de rödgröna.

2.Avdragsrätt för fackavgiften

”Anslutningsgraden sjönk i många förbund efter att de borgerliga tog bort avdragsrätten 2007”, sa vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt när budgetnyheten om att återinföra avdragsrätten för fackavgiften presenterades.

Men det är oklart om förslaget blir verklighet. Detta eftersom skatteförändringen inte gått på remiss och därför inte kan klubbas i budgeten. Ett separat förslag väntas i höst.

3. Höjt tak i sjukpenningen

”Den moderatledda regeringen sänkte taket i sjukförsäkringen”, sa socialminister Annika Strandhäll (S) till Sveriges Radio när hon lanserade budgetnyheten att inkomsttaket för sjukpenningen höjs. 275 000 personer får höjd sjukpenning när förslaget träder i kraft i 1 juli 2018.

Men någon total ”återställare” är det inte. Den tidigare S-regeringen höjde taket till tio prisbasbelopp, ett halvår senare sänkte alliansregeringen taket till 7,5. Med det nya förslaget hamnar taket på 8 prisbasbelopp.

4. Ny myndighet för kunskap om arbetsmiljö

I juni 2018 inrättas en ny myndighet för arbetsmiljökunskap. Bakgrunden till beslutet är att alliansregeringen lade ner Arbetslivsinstitutet som bland annat ägnade sig åt forskning och kunskapsspridning om arbetslivsfrågor.

5. En karensdag mindre i a-kassan

Under 2008 utökade de borgerliga antalet karensdagar i a-kassan från fem till sju. Det gäller i dag och betyder att den som är arbetslös inte får ersättning de sju första dagarna.

I höstbudgeten avsätts pengar för att minska antalet karensdagar till sex. Inte en hel ”återställare” till hur det var före alliansregeringens tid, alltså.

En ”återställare” som inte blir av:

Avdragsrätten för a-kassan

På S-kongressen i Göteborg i våras klubbades att avdragsrätten för a-kassan ska återinföras. Alliansregeringen avskaffade den rätten 2007.

Regeringens förklaring till varför förslaget inte kommer i höstbudgeten är att reformen är dyr och att andra reformer går före.