Den 22 maj kan cirka 350 målare gå ut i strejk. Det står klart efter att Målareförbundet varslat om stridsåtgärder på torsdagsmorgonen.

Arbetet har tidigare berättat att konflikten främst gäller arbetstidsförläggningen.

Arbetsgivarna vill, enligt Målareförbundet, förlänga tiden de kan planera den ordinarie arbetstiden till mellan 5.00 och 20.00. I dag gäller betydligt kortare tider, 6.30 till 17.00. Arbetsgivarna vill också kunna använda sig av delade turer, en möjlighet som inte finns i dag.

I ett pressmeddelande från Målareförbundet nämns också flera andra orsaker till strejkvarslet. Där nämns, utöver arbetstidsförläggningen också bland annat en låglönesatsning och en veckas betald ledighet efter uppsägning som stridsfrågor där det inte gått att komma överens.

Enligt förbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand är arbetstidsförläggningen den största frågan.

– Den är väldigt stor och viktig klart men när man lägger ett varsel blir det som en fläta av olika frågor, säger han.

Enligt honom har arbetsgivarna, som svar på varslet, lagt en spegelblockad som berör exakt samma anställda på samma arbetsplatser.

– Det betraktar vi som en utökning och upptrappning av konflikten. Det är en udda fågel på svensk arbetsmarknad.

Hur svarar ni på blockaden?

– Vi kommer att ta med den hem och diskutera det med förhandlingsdelegationen nu, säger Peter Sjöstrand.

Måleriföretagens vd Björn Hellman har dock en annan bild av förhandlingarna.

– Vårt bud ligger i många delar i linje med vad Målareförbundet vill ha. Men Målareförbundet har uppenbart en bristande förståelse för att en förhandling faktiskt består av ett givande och tagande, och att det handlar om att kompromissa. Om vi hamnar i medling i år igen innebär det ju sannolikt att överenskommelsen dessvärre kommer att bli mindre attraktiv för bägge parter, säger i ett pressmeddelande på Måleriföretagens hemsida.

Varslet träder i kraft klockan 10 den 22 maj om parterna inte kommit överens tills dess och berör målare på fyra företag med bas i Borlänge, Hässleholm och Stockholm.