LÄS OCKSÅ Transports ordförande bjöd på starksprit

– Man reagerar väl som alla andra. Vi vet ju inte riktigt orsaken, det har rapporterats lite olika. Men vi tycker att det är tokigt och det blir ju inte lättare att få medlemmar, så tänker man ju, säger Jan-Ivan Persson, ordförande för Transports avdelning i Hälsingland om Aftonbladets rapportering.

På torsdag morgon berättade Aftonbladets granskande program 200 sekunder om tre tillfällen då Transports ordförande ska ha brutit mot förbundets alkoholpolicy. 

Förbundet har ingen skriftlig policy men ordföranden Lars Lindgren säger att det finns en uttalat oskriven policy om måttlighet och att den innebär två glas vin eller öl vid representation. Vid speciell representation, där exempelvis utländska gäster medverkar, kan det vara okej med en aperitif eller en avec.

Till tidningen Transportarbetaren, som skrev om representationen tidigare i veckan, säger Lars Lindgren:

– Jag har ingenting att dölja. Jag har en rad tunga internationella fackliga uppdrag. Att inte kunna bjuda på vin till maten, och kanske en avec, uppfattas som väldigt konstigt i många länder.

Transport i Hälsinglands ordförande Jan-Ivan Persson säger att hans avdelning är väldigt restriktiv med alkoholen.

– Vi har en uttalad policy att man får stå för alkoholen själv. För mig som är nykterist så är det ju väldigt lätt att stå för den, säger han.

Under torsdagen möts samtliga avdelningsordföranden, kassörer och förbundsordföranden Lars Lindgren på förbundets huvudkontor i Stockholm för att diskutera frågor som rör avtalsrörelsen.

– Så det blir lite intressant att höra, säger han om rapporteringen kring representationen.

När Transports avdelning i Örebro köpte mer alkohol än vad som rimmar med policyn under en konferens 2013 kallade Lars Lindgren detta för omdömeslöst. Emma Brodin, ordförande för Örebroavdelningen i dag, berättar att avdelningsstyrelsen efter incidenten beslutade om en ny alkoholpolicy.

– Vi tog ett beslut efter incidenten då att det är noll alkohol som gäller.

Eftersom hon är relativt ny som ordförande vill hon inte uttala sig om Aftonbladets rapportering om Lars Lindgrens representation. Men hon säger att ingen har klagat på avdelningens nya policy om att man får stå för alkoholen själv.

I början av juni är det dags för Transports kongress i Örebro. Enligt Transportarbetaren tar sex motioner upp alkoholpolicyn och flera avdelningar stödjer ett totalförbud. På kongressen ska också en ny förbundsordförande väljas. Enligt Transportarbetaren har styrelsen konstaterat att stadgarna hindrar omval av Lars Lindgren. Men flera motioner föreslår att de hindren ska tas bort.