STOCKHOLM 040525 - Tyske teknikern Harald Schmeisser frÂn Mercedes tankar en av Stockholms 3 br‰nslecellsbussar med v‰tgas. Bussarna ‰r en del av EU-projektet CUTE (Clean Urban Transport for Europe) och testas p olika platser i Europa. Foto: Henrik Montgomery Kod: 1066 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sjuksköterskor och barnmorskor som jobbar för mycket övertid, två anställda blev översköljda av bussbränsle och arbetsmiljöbrister på tre gymnasieskolor. Här är veckans svep över notiser som arbetsmiljö.

LÄS OCKSÅ Enorm stress på underbemannat bostadsbolag – arbetsmiljösvepet vecka 5

• En städare skadades allvarligt när en bomb exploderade på ett asylboende i Västra Frölunda. Explosionen inträffade i början av januari när städaren skulle slänga sopor. Mannen bröt benen och fick splitterskador, uppger tidningen Fastighetsfolket. Händelsen utreds av Säpo och tre personer med koppling till Nordiska motståndsrörelsen sitter häktade för dådet, enligt Göteborgs Posten.

• Karlstads kommun måste betala 300 000 kronor i vite för arbetsmiljöbrister på tre gymnasieskolor. Efter inspektioner 2014 ställde Arbetsmiljöverket en rad krav på kommunen. Kommunen ansåg att kraven uppfyllts och överklagade därför beslutet om vite.  Kammarrätten prövar dock inte fallet så kommunen tvingas nu betala, uppger P4 Värmland.

• Två anställda blev översköljda av bussbränsle när de skulle tanka en buss åt företaget Nobina vid bussdepån i Tierp i fredags. När de tankat färdigt bussen bildades ett tryck i tanken och runt 20 liter bränsle sköljde över de två anställda som fick köras till vårdcentral och få ögonen sköljda, uppger UNT.

• I onsdags avslutades rättegången i Luleå tingsrätt där företaget Nordkalk och en före detta chef på företaget åtalats för grovt arbetsmiljöbrott, vållande till kroppsskada och vållande till annans död.  Det var den 1 november 2011 som en ung man skadades svårt och en avled i en arbetsolycka när de skulle rengöra en stor kalkugn inne på SSAB:s område i Luleå.

• Sjuksköterskor och barnmorskor jobbar för mycket övertid, anser Vårdförbundet. Facket har räknat ut att deras medlemmar 2015 arbetade övertid motsvarande 520 heltidsanställda bara i Västra Götaland, uppger tidningen Vårdfokus.

LÄS OCKSÅ Förskola stängde akut för dålig arbetsmiljö – arbetsmiljösvepet vecka 4

LÄS OCKSÅ Sjuksköterskor flyr Uppsala – arbetsmiljösvepet vecka 2

LÄS OCKSÅ Det mesta från Arbetsmiljösvepet under 2016