LÄS OCKSÅ Det mesta från Arbetsmiljösvepet under 2016

• Många busschaufförer i Söderhamn mår dåligt och känner sig stressade, rapporterar Söderhamns-Kuriren. Tidningen har bland annat pratat med Kurt Bengtsson som varit busschaufför i 35 år som säger att arbetsmiljön aldrig varit sämre. Han klagar på många förseningar, uteblivna toalettpauser och krånglande biljettsystem. Även andra busschaufförer, som inte vill ställa upp med namn, beskriver en liknande verklighet och de tycker inte att varken trafikföretaget VS & Perssons bussar eller X-trafik tar dem på allvar.

• Frisörer som ofta arbetar med att färga hår har högre halter i blodet av ett ämne som klassas som cancerframkallande. Det visade en doktorsavhandling vid Arbets- och miljömedicin (AMM) vid Lunds universitet 2014. Sedan dess har flera studier gjorts om arbetsmiljön som visar unga frisörer inte räknar med att kunna stanna länge i yrket. Kalmarfrisören Nils Karlsson berättade nyligen i tidningen Östra Småland att han tvingades sluta som frisör på konventionella salonger efter att ha påverkats så mycket vid hårfärgning att han kände sig berusad.

• Skogsbruket är först ut med bilderböcker om arbetsmiljö och säkerhet. Ideella organisationen Prevent som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, tar nu fram bilderböcker för branscher med många nyanlända som ännu inte lärt sig svenska fullt ut. Jobba säkert i skogen är den första boken i serien. Den visar olika situationer som kan vara riskfyllda och hur man bör göra för att jobba säkert. Boken visar också vilken säkerhets­utrustning som bör användas, skriver Skogsaktuellt. 
• Vingåkers kommun inför 35 timmars arbetsvecka med bibehållen heltidslön för socialsekreterare. Det rapporterar SVT Nyheter Sörmland.  Kommunen har tecknat avtal med SSR och Vision om att ingå i projektet med 35 timmars arbetsvecka. Projektet kommer att prövas fram till 31 december 2018 och kommer att utvärderas varje kvartal, skriver Vingåkers kommun på sin hemsida.

• Antalet avhopp bland sjuksköterskorna i Uppsala är fler än i många andra landsting. Tidningen Vårdfokus har tagit fram siffror från 18 av landets 21 landsting som visar hur många sjuksköterskor som lämnat landstinget under de senaste åren. Allra värst är läget i Uppsala. Andelen sjuksköterskor som slutade där 2016 var 15,2 procent. Det kan jämföras med att hälften av landstingen ligger inom ett spann på mellan 6,3 och 7,9 procent, exklusive pensionsavgångar.