LÄS OCKSÅ Förskola stängde akut för dålig arbetsmiljö – arbetsmiljösvepet vecka 4

• Underbemanning. En dryg fjärdedel av de anställda, ett dussintal, hos Lulebo har lämnat bostadsbolaget. Det har lett till att Lulebo blivit underbemannat, menar fackförbundet Vision och anmäler Lulebo till Arbetsmiljöverket. I fackets anmälan till Arbetsmiljöverket, konstateras att medarbetarna lider av enorm stress, skriver Norrbottens-Kuriren.

• Arbetsplatsolycka. En man skadades på sitt jobb på Ragnsells återvinningsanläggning i Tidaholm förra veckan. Mannen skadade ryggen medan han befann sig i sin hjullastare. Anders Ljungberg, befäl på räddningstjänsten, berättade för Falköpings Tidning att fordonet bröt kraftigt ned framåt och när containern lossnade slog den bakåt igen. I samband med detta skadade föraren ryggen. Ett dygn efter olyckan skrevs den anställde ut från Skaraborgs sjukhus.

LÄS OCKSÅ Sjuksköterskor flyr Uppsala – arbetsmiljösvepet vecka 2

• Bästa sajt. Arbetsmiljöverkets webbplats av.se har vunnit pris för bästa webbplats i kategorin samhällskommunikation på Web Service Awards gala. 

Juryns motivering löd: Webbplatsen har ett tydligt syfte som förmedlas på ett mycket uppskattat sätt. Det är en riktigt bra, informativ och lättanvänd webbplats till stor nytta för besökarna. 

• Samarbete. Läkarförbundet, Vårdförbundet, Kommunal och Vision och deras lokala representanter har gjort en tvärfacklig anmälan till arbetsgivaren, Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge, rapporterar Svenska Dagbladet. Arbetsgivaren måste kommande veckor redovisa hur man tänker förbättra bemanningen och arbetsmiljön. Bakgrunden till anmälan är den omtalade bristen på vårdplatser som i sin tur skapat överbeläggningar.

• Mörkertal. Varje år anmäls drygt 300 elolyckor till Elsäkerhetsverket, men mörkertalet är stort bland både professionella och lekmän. En femtedel av de rapporterade elolyckorna leder till minst en dags sjukskrivning, men elolyckor kan ge skador som visar sig efter lång tid och det akuta omhändertagandet kan vara avgörande på sikt, skriver flera överläkare i senaste Läkartidningen. 

LÄS OCKSÅ Det mesta från Arbetsmiljösvepet under 2016