Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

Två arbetsplatsolyckor, jobbstress på landets akutmottagningar och akutstängning av förskola. Läs veckans arbetsmiljönotiser – landet runt – i Arbetets arbetsmiljösvep.

LÄS OCKSÅ Råttinvasion stör arbetsmiljön i Malmö – arbetsmiljösvepet vecka 3

Arbetsplatsolycka 1. En man i 50-årsåldern klämdes fast i en industripress på företaget Norcospectra i Ljungby förra veckan. Mannen blev, av okänd anledning, fastklämd över bröstet i en inmatningsanordning och fick föras till Ljungby lasarett där han vårdades för allvarliga skador, rapporterar bland annat Smålandsposten.

Arbetsplatsolycka 2. En ung man fastnade med benen i en sandspridare i Östavall, Ånge kommun, förra veckan. Mannen var ute för att sanda vägarna då han av okänd anledning fastnade i maskinen. Räddningsinsatsen var komplicerad och tog närmare tre timmar. Man tvingades skära loss mannen från spridaren där han hade fastnat. Den skadade mannen flögs till Sundsvalls sjukhus där han opererades akut, rapporterar Mittmedia.

LÄS OCKSÅ Sjuksköterskor flyr Uppsala – arbetsmiljösvepet vecka 2

Jobbstress. Från landets akutmottagningar strömmar rapporterna in om överbeläggningar och stressad personal. På Sahlgrenska i Göteborg tvingades en sjuksköterska lämna en patient i urin, rapporterar Expressen. På Danderyd i Stockholm låg en 85-årig man i tre dygn på akuten och väntade på vårdplats, skriver Svenska Dagbladet.
Och på SÖS i Stockholm har tre kardiologavdelningar kopplat in Arbetsmiljöverket angående en ohälsosam arbetsmiljö och för hög arbetsbelastning, skriver Södermalmsnytt.

Akutstängt. En förskola i Sandviken stängs akut på grund av för dålig arbetsmiljö. Förskolan är inhyst i en gammal barack från 1993 och efter en inspektion från Arbetsmiljöverket fastslogs att det är omöjligt att skapa en godkänd arbetsmiljö i lokalerna, skriver Gefle Dagblad. Både barn och personal flyttas nu till nya baracker på en närliggande förskola.  En utredning om vad som ska hända med den gamla baracken ska vara klar i juni.

LÄS OCKSÅ Det mesta från Arbetsmiljösvepet under 2016

Schemaläggning. Borås stad visar i en ny utredning på stora skillnader i hemtjänsten i förhållande till jämförbara kommuner. Bland annat är utgifterna betydligt högre, men utredningen visar också att hemtjänstpersonalen tillbringar allt mindre tid med brukarna. Nästan 60 procent av alla hemtjänstbesök i Borås är i dag 15 minuter eller kortare, vilket skapar enorm stress, skriver Borås tidning. Utredningen föreslår nu att personalen ska göra färre besök, men stanna längre, liksom att det ska finnas mer flexibilitet i personalens scheman utefter de behov som efterfrågas hos brukarna.