LÄS OCKSÅ Stort stöd för ny ordförande i IF Metall

För fem år sen tog Anders Ferbe över som ordförande för IF Metall när Stefan Löfven lämnade sin post för att bli statsminister. Nu står det klart att Ferbe inte kommer sitta kvar ytterligare en period.

– Jag har just meddelat valberedningen att jag inte är valbar vid kongressen, säger Anders Ferbe, till Dagens Arbete.

Arbetet har sökt Anders Ferbe för en kommentar. Men IF Metalls pressombudsman Lars Ankarfjäll säger att förbundets ordförande inte är tillgänglig för intervjuer om att han ska sluta.

– Vi har meddelat oss via Dagens Arbete. Nu vill vi att valberedningen ska få jobba vidare i lugn och ro.

Under våren väntar viktiga förhandlingar för Anders Ferbe, bland annat om det märkessättande Teknikavtalet. Lars Ankarfjäll poängterar att arbetet fortgår som tidigare.

– Det är oerhört viktigt att komma ihåg att Anders är ordförande till och med kongressen. Det här påverkar på intet sätt vårt arbete nu, vare sig förhandlingar eller förbundets arbete i övrigt.

Den 19 december gick tiden ut för IF Metalls avdelningar att nominera till ny ordförande. Valberedningens ordförande Ulf Jonsson finns inte tillgänglig för kommentar.

– Nu jobbar de på och pratar med folk. Valberedningen kan också själv nominera. Det här beskedet påverkar bara på så sätt att de vet att Anders inte står till förfogande. Formellt ska valberedningens förslag först gå till kongressombuden, de ska ha alla handlingar omkring 6-7 april, säger IF Metalls pressombudsman Lars Ankarfjäll.

Tidningen har tidigare skrivit om att över hälften av IF Metalls 37 avdelningar vill byta ordförande.

Anders Ferbe fick nio nomineringar medan vice förbundsordförande Marie Nilsson fick 16 nomineringar. Förbundets avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä hade fyra nomineringar.

Anders Ferbe valdes om till ordförande 2014, samma år som han hade kunnat gå i pension. Han säger till tidningen att han redan då hade landat i beslutet.

– Egentligen landade jag i mitt beslut då 2014, eftersom jag i förhållande till pensionsreglementet skulle sitta på tre års övertid.